Nakon 76 dana protesta
0

Prodavači iz Doboja krenuli pješke u Banjaluku kod Dodika

SRNA
Prodavači na staroj robnoj pijaci u Doboju, koji već 76 dana protestuju ispred preduzeća "Autokomerc", jer im je opštinska inspekcija zapečatila objekat u kome su prodavali robu, krenuli su danas pješke u Banjaluku pred Vladu Republike Srpske (RS). "Nas 38 od 80 prodavaca krenuli smo pješke za Banjaluku gdje ćemo tražiti prijem kod predsjednika Vlade Srpske Milorada Dodika da nam pomogne u rješavanju našeg statusa", izjavio je Srni jedan od predstavnika pijačnih prodavaca Dane Mihajlović, koji na staroj robnoj pijaci radi od 2000. godine.

On je istakao da većinu prodavača na ovoj pijaci čine izbjegla i raseljena lica, kojima je to jedini izvor prihoda, jer im je tokom prošlog rata u najvećem broju uništena imovina u predratnom mjestu življenja i nemaju gdje da se vrate, a pomoći za obnovu kuća nemaju od Vlade Federacije BiH.

"Svi mi i dan-danas imamo odgovarajuće dozvole za rad, koje nam je izdala odgovarajuća opštinska administrativna služba i za to plaćamo zakup prodajnog prostora i sve zakonske i društvene obaveze, a od ostatka zarade, koja nije velika, izdržavamao naše porodice'', istakao je Mihajlović.

Kolona pijačnih prodavača, nakon polaska ispred stare robne pijace u naselju Pijeskovi koji je zapečatila opštinska građevinska inspekcija 30. septembra, na putu su nakratko stali ispred dobojskog Sabornog hrama Svetog Petra i Pavla.

"Stali smo ispred našeg Sabornog hrama i u molitvi od Boga zatražili da nam pomogne da izdržimo na ovom putu traženja pravde i istine kod Vlade Srpske, jer od dobojskih vlasti više nemamo šta da tražimo", izjavila je šesdesetpetogodišnja Savka Spasojević, jedna od pijačnih prodavaca koji su krenuli pješke na put u Banjaluku.

Kolonu na putu prema Banjaluci iz saobraćajno-bezbjednosnih razloga prati policijska saobraćajna patrola, a u koloni automobila iz pratnje je i medicinski tehničar, jer je najveži broj učesnika između 50 i 65 godina starosti.

Objekat stare robne pijace u naselju Pijeskovi zapečatila je opštinska građevinska inspekcija 30. septembra, jer je njegova privremena upotrebna dozvola istekla prije dvije godine, a vlasnik stare robne pijace preduzeće "Autokomerc" nije je produžilo.

dvokat Faruk Balijagić iz Tuzle, koji zastupa prodavače sa stare robne pijace u Doboju, predao je 13. novembra krivičnu prijavu dobojskom Okružnom tužilaštvu protiv vlasnika preduzeća "Autokomerc" Uroša Krulja i jednog lica iz opštinske vlasti zbog krivičnog djela uzurpiranje imovine od opšteg intersa.

Balijagić je u prijavi naveo da "Krulj, kao vlasnik preduzeća Autokomerc nije produžio odobrenje za rad prodavcima na staroj robnoj pijaci jer je bespravno sagradio novi objekat u njegovoj neposrednoj blizini, na dijelu putnog pojasa magistralnog puta Zenica - Doboj - Brod bez odobrenja Ministarstva za prostorno uređenje RS".