BiH
6

Prodanović i Vukovljak napustili sjednicu Komisije za izbor Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović i Jovan Vukovljak iz DNS-a napustili su sjednicu Komisije za izbor Vijeća ministara BiH.
Lazar Prodanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Lazar Prodanović (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Kako je saopštio Prodanović, on ne želi učestvovati u izboru Vijeća ministara BiH koje nije u skladu sa zakonskim odredbama. Prodanović je kazao da nisu ispoštovani rokovi o formiranju Vijeća ministara BiH koje definiše Zakon o Vijeću ministara BiH.

U toku su razgovori članova Komisije sa kandidatima za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, a predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović pomjerio je početak sjednice za 14:30 sati.

Predsjedavajući Komisije za izbor Vijeća ministara BiH Asim Sarajlić kazao je da su članovi Komisije zatražili pauzu s obrazloženjem da je riječ o obimnoj dokumentaciji i da žele detaljnije pogledati dokumentaciju.

"Istina, mi smo dokumentaciju dobili netom prije sjednice. Dali smo pauzu, a upravo nastavljamo intervjue ministara i zamjenika ministara. Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH zakazao je sjednicu u 14:30 sati. Ja očekujem da će Komisija završiti svoj dio posla i da će svoje mišljenje proslijediti Parlamentu. Parlament je taj koji u konačnici odlučuje da li ćemo danas imati novo Vijeće ministara BiH", rekao je Sarajlić.

On je dodao da je Centralna izborna komisija BiH danas dala svoje mišljenje u vezi sa kandidatom iz reda Ostalih, ali da nažalost SIPA ne može u toku današnjeg dana izvršiti provjere.

"Njima su potrebna dodatna dva dana. U razgovoru sa Borjanom Krišto i Šefikom Džaferovićem dogovoreno je da će naredna sjednica biti 8. aprila i zamjenik ministra može biti potvrđen na toj sjednici. Današnji intervjui s kandidatima vodit će se samo na osnovu onoga što su oni naveli u svojim obrascima koje su uputili CIK-u i SIPA-i", saopćio je Sarajlić.