BiH
0

Prodaja "Ljubije" povučena s dnevnog reda sjednice NSRS-a

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vlada RS-a je, na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS-a, povukla s dnevnog reda sjednice odluku o prodaji 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude "Ljubija“ iz Prijedora firmi “Israeli Investment Group Overseas Inc” Commonwealth of Dominica.

Poslanica DNS-a Spomenka Stevanović je rekla da je glavni razlog za to saopćenje ArcelorMittala kojom je iskazana želja da uđu u pregovarački postupak o kupovini akcija u “Ljubiji”.

Podsjetila je da se DNS nije oglašavao o uvrštavanju ove tačke na dnevni red sjednice parlamenta, jer su željeli da prikupe informacije i o potencijalnom kupcu te tražili, kako je navela, najbolja rješenja za građane RS-a, a prvenstveno Prijedora.

U nastavku redovne sjednice parlamenta RS-a trebalo je da se razmatra prodaja "Ljubije".

To pitanje je proteklih mjeseci izazvalo burne reakcije opozicije u RS-u, koja je organizirala i proteste u Prijedoru protiv prodaje tog rudnika.

Vlada RS-a je ranije donijela odluku o prodaji 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude "Ljubija“ iz Prijedora firmi “Israeli Investment Group - Overseas Inc” Commonwealth of Dominica, a konačnu riječ treba dati Narodna skupština RS-a.

U dostavljenoj ponudi, "Israeli Investment Group - Overseas Inc" za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM.

"Ljubija" je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovala zajedničko preduzeće Arcelor Mittal d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapita.

Potencijalni kupac je tvrdio da će sami riješiti odnose s ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland, bez ikakvog rizika i odgovornosti Republike Srpske i akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija".