BiH
4

Savez za promjene najavio za 9. juni protest protiv prodaje Rudnika 'Ljubije'

FENA
Predstavnici Saveza za promjene najavili su za 9. juni proteste protiv prodaje Rudnika željezne rude "Ljubija“ Prijedor.

"Okupljanje građana u Prijedoru bit će mirno", kaže predsjednik SDS-a Prijedor Dušan Berić uz poziv Prijedorčanima da na demokratski način izraze protivljenje prodaji prirodnih resursa i to direktnom pogodbom.

Berić je danas na pres-konferenicji u Banjoj Luci pozvao Vladu RS da povuče tu tačku s dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS, najavivši i tužbu protiv izvršne vlasti.

"Ako se Vlada RS-a ipak odluči za prodaju, "Mittal“ će tužiti RS, kao i potencijalni kupac", ustvrdio je Berić.

Na protestima se očekuje oko 5.000 ljudi, a pozvao je oko 850 radnika "Mittala“ da podrže proteste Saveza za promjene, jer bi mogla biti "ugrožena njihova egistencija".

Uime NDP-a Dragan Dragojević je također napomenuo da su rudnici važni za razvoj i građane Prijedora i da RS mora sačuvati te resurse od off-shore kompanija.

Predstavnik PDP-a Dalibor Grabež je također izrazio nezadovoljstvo najavljenom prodajom "Ljubije" te pozvao građane da se okupe 9. juna u Prijedoru.

Pitanje prodaje "Ljubije“ izraelskoj firmi trebalo bi da se razmatra u nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a, a Vlada RS-a je već prihvatila ponudu firme "Israeli Investment Group - Overseas Inc", Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala "Ljubije", metodom neposrednog odabira kupca.

RŽR "Ljubija” je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovalo zajedničko preduzeće "Arcelor Mittal" d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala.

U dostavljenoj ponudi, "Israeli Investment Group - Overseas Inc" za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM; zatim modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine od najmanje 60.000.000 KM, zadržavanje postojećeg broja radnika i dodatno, kroz tri godine na neodređeno radno vrijeme zapošljavanje, najmanje 300 radnika, te zadržavanje postojeće i proširenje djelatnosti akcionarskog društva.

U "Ljubiji" je zaposleno 30 radnika, od čega 20 na određeno vrijeme.