Slika i prilika
224

Prljavi sarajevski pothodnici, estetski horor i prikaz urbane nekulture

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Pothodnik u Hrasnom (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevski pothodnici izgrađeni u posljednjih nekoliko godina slika su i prilika ekološke, urbane i civilizacijske svijesti dijela građana.

Reporter portala Klix.ba, kao i naši čitatelji, osigurali su fotografije koje svjedoče o lošem tretmanu saobraćajnih rješenja koji za pješake donose sigurnost od vozila i praktičnost kretanja između gradskih naselja.

Manjak kulture i odgoja u kombinaciji sa hroničnim manjkom malih kanti za smeće bilo gdje u gradu rezultiraju stanjem kakvo možete vidjeti u galeriji koja prikazuje pothodnike na Stupu i Hrasnom.

Smeće na stepenicama i u "hodnicima" pothodnika prvenstveno su estetski horor, a k tome još odvraćaju građane od korištenja jer impliciraju prljavštinu, bolest i nesigurnost.

Odvraćanje građana od korištenja pothodnika paralelno uzrokuje alternativna rješenja savladavanja velikih raskrsnica i cesta kao što su one na Stupu i u Hrasnom, a to su uglavnom pretrčavanja kojima u životnu opasnost građani dovode sebe i vozače.

Za održavanje potpodnika zaduženo je Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad, a za nebacanje smeća zaduženi su isključivo građani Sarajeva.