BiH
454

Priznati svjetski stručnjaci dolaze u Sarajevo na kongres neurohirurga

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Drugi kongres Udruženja neurohirurga jugoistočne Evrope koji će okupiti više od 70 učesnika iz 30 zemalja svijeta bit će održan u Sarajevu od 22. do 25. oktobra 2015. godine, a domaćin ovog skupa je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Na Kongresu neurohirurga će biti održani različiti edukativni skupovi, a u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu bit će organizovani prenosi uživo neurohirurške operacije iz domena cerebrovaskularne hirurgije i tumorske patologije, te neuroendoskopskih operacija, nakon čega slijedi velika teoretska sesija u Hotelu Bristol.

"Operacije će izvoditi vrhunski eksperti i profesori iz Finske i Istanbula, a iz domena neurohirurgije. Radi se o operacijama koje se inače izvode u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, no sada će ih raditi ih ljekari koji su učitelji čitavim generacijama svjetskih neurohirurga", kazao je prim. dr. Eldin Burazović, šef Klinike za neurohirurgiju.

Prim. dr. Ibrahim Omerhodžić, šef organizacionog odbora, je istaknuo kako ovaj događaj za cilj ima da pošalje jednu lijepu sliku iz Bosne i Hercegovine", te da pokaže kako se i u BiH dešavaju pozitivne stvari u nauci.

"Čast nam je što imamo priliku ugostiti vrhunske stručnjake i neka od najvećih imena u oblasti neurohirurgije, kao što su predsjednik Svjetske federacije neurohirurga, te predsjednik Američke asocijacije neurohirurga. U pitanju su sva imena u neurohirurgiji iz čijih knjiga smo, ne samo mi u BiH, nego i u svijetu učili tokom posljednjih decenija", kazao je dr. Omerhodžić i dodao kako im je cilj da novim generacijama neurohirurga prenesu najnovija znanja iz ove oblasti.

Glavna sestra Klinike za neurohirurgiju Emina Selimović je dodala kako je ovaj kongres odlična prilika da se medicinski radnici sretnu s kolegama i kolegicama iz regiona, te razmijene znanja i iskustva.

Prof. dr. Nenad Vanis, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove, je istaknuo kako neurohirurg ne može biti svako, te kako je to jedna dugotrajna specijalizacija i kontinuirana medicinska edukacija koja traje čitav život.

"Iz tog smo razloga i ponosni na ovaj skup jer je krajnji učinak zadovoljstvo naših pacijenata, kako oni ne bi morali tražiti zdravstvenu pomoć negdje izvan BiH. Ovo je grupa dobrih doktora entuzijasta koji će zaista pokazati u budućnosti da ćemo se moći osloniti na njih i na naše snage", poručio je prof. dr. Vanis.