BiH
53

Pripreme za rušenje: Počelo uklanjanje skele sa objekta Feroelektro

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Uposlenici firme Drinjaković d.o.o. Sarajevo počeli su jutros uklanjanje skele sa objekta Feroelektro u ulici Mula Mustafe Bašeskije 16, nakon čega će početi rušenje objekta.

Rušenje će vršiti investitor i suvlasnik objekta, firma Kol d.o.o. Sarajevo koja je za te poslove angažovala firmu Drinjaković d.o.o. Sarajevo. Njima je izdata saglasnost za rušenje objekta, a radovi bi trebali početi u ponedjeljak, s obzirom da je saglasnost za rušenje data u periodu od 22.januara do 22. februara, 2016. godine, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Općina je, putem Službe za urbanizam, a na osnovu Elaborata o stanju konstrukcije objekta Feroelektro, izdala rješenje o rušenju objekta Feroelektro u ulici Mula Mustafe Bašeskije br. 16, u suvlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo sa 65% i firme Kol d.o.o Sarajevo sa 35%.

Rješenjem se navodi da je ovaj objekat potpuno uništen, konstruktivno nestabilan i predstavlja opasnost po živote ljudi i susjedne građevine.

Pravnom licu koje bude vršilo radove na uklanjanju, naloženo je da se mora pridržavati Projekta rušenja objekta Feroelektro koji je 2014. godine izradila firma Window arch.design d.o.o. Sarajevo, uz predviđene mjere zaštite susjednih građevina u pogledu korištenja, stabilnosti, pristupa, života i rada u njima.

Služba za komunalne poslove Općine Stari Grad dala je saglasnost privrednom društvu Drinjaković d.o.o. Sarajevo za pristup službenim vozilima u svrhu rušenja objekta Feroelektro, pod uslovima da se javna površina drži u urednom stanju, poštuje javni red i mir i obavijesti MUP Kantona Sarajevo o radovima koji se izvode.

Njihova obaveza je i da izvrše izvrše uklanjanje zaštitnih stubića sa trotoara u ulici Mula Mustafe Bašeskije, ali da u toku radova onemoguće prilaz i parkiranje nesavjesnih vozača u blizini Katedrale. Stubići po okončanju radova moraju bti vraćeni u prvobitno stanje. Radovi će se izvoditi do 22. februara, svakim danom u terminu od 7 do 18 sati.

Rušenje objekta Feroelektro finansira suvlasnik objekta, firma Kol d.o.o. Sarajevo, a prema njihovim izjavama, vrijednost ovih radova je oko 90.000 KM.