Nova većina u vijeću
73

Priprema li se opoziv Tanovića? Večeras zasjeda KO NiP-a, govorit će se i o Novom Sarajevu

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Maratonska sjednica u Općinskom vijeću Novo Sarajevo dovela je do smjene rukovodstva i raskola među strankama Trojke (NiP, SDP i NS) koje su činile klimavu većinu.
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović više puta je optuživao NiP da radi protiv njega, a u subotu u četiri sata iza ponoći je smijenjeno rukovodstvo koje su činili članovi Naroda i pravde i Naše stranke.

Vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović pokrenula je pitanje opoziva načelnika Tanovića, a upravo o ovome bi se moglo raspravljati i na večerašnjoj sjednici Kantonalnog odbora NiP-a.

Predsjednik NiP-a KS Elvedin Okreić potvrdio je za Klix.ba da će večeras biti održana sjednica, ali je rekao da situacija u sarajevskoj općini Novo Sarajevo nije povod sastanka, iako će i o tome biti govora.

"Nije nas iznenadila ovakva reakcija općinskog načelnika s obzirom da smo mi ukazivali prethodna dva tri mjeseca, posebno Općinska organizacija Novo Sarajevo koja je javno upozoravala na intenciju saradnje općinskog načelnika Hasana Tanovića sa SDA, dijelom SDP-a i pojedinim vijećnicima koji su se okupili oko načelnika, a nisu ostali dosljedni potpisanim smjernicama i principima Trojke", rekao je Okerić.

Na naše pitanje da li će se razmatrati podrška opozivu načelnika Tanovića, Okerić je kratko odgovorio da će javnost biti upoznata s zaključcima sjednice Odbora te da trenutno ne može iznositi više informacija, s obzirom na to da održavanje sjednice tek predstoji.

Podsjetimo, Tanović je poručio da iza smjene ne stoje nikakve političke opcije nego nezadovoljni vijećnici koji smatraju da rukovodstvo nije dobro radilo svoj posao.

"Iza svega što se dogodilo na prethodnoj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne rukovodstvo ili bilo ko iz SDP-a. Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke “torture” i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV", zaključak je Tanovića.