BiH
99

Pripadnici MUP-a ZDK obavili pokaznu vježbu nedaleko od Zenice

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Službenici Jedinice policije za podršku i Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira MUP-a ZDK u većem obimu danas su u krugu objekta Omladinskog naselja u Nemili, nedaleko od Zenice, održali pokaznu vježbu sprečavanja građanskih, huliganskih i navijačkih nereda.

U vježbi je učestvovalo 150 uniformisanih službenika MUP-a ZDK i 50 službenika koji su simulirali situacije nereda i drugih vidova eskalacije nemira na javnim mjestima. Na današnjoj pokaznoj vježbi pokazan je novi pristup specijaliziranih policijskih jedinica na kontroli mase, koji je rezultat intenzivnih obuka i obučavanja u proteklom periodu, a pokazana je i nova specijalistička oprema.

Prema riječima policijskog komesara MUP-a ZDK Semira Šuta, pred policijom MUP-a ZDK stoje ozbiljni zadaci osiguravanja utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali i međunarodnih kvalifikacionih utakmica koje će naša fudbalska reprezentacija igrati u Zenici, te je zbog toga bilo potrebno obaviti ovu vježbu.

"U Zeničko-dobojskom kantonu se tokom svake godine održi veliki broj skupova sa velikim brojem posjetitelja i za te se situacije treba pripremiti. Mislim da je policija danas pokazala da se priprema za sve zadatke, od najjednostavnijih do najsloženijih, i da smo pokazali da imamo odgovor za sve", kazao je Šut.

U današnju pokaznu vježbu je, prema riječima Šuta, uložen veliki trud, a vježba je ocijenjena kao vrlo uspješna.

U okviru današnje vježbe isprobana je i nova oprema koju je Vlada ZDK prošle godine osigurala pripadnicima MUP-a.

"Oprema je uslov uspješnog djelovanja i protekle godine je nabavljen znatan dio opreme, a nadam se da ćemo trend nabavke nastaviti i sa novom vladom ZDK", dodao je Šut.

Komandir Jedinice za podršku MUP-a ZDK Senaid Hasić je izjavio da je današnja vježba rezultat kontinuiranog rada na obuci i pripremanju pripadnika MUP-a ZDK za najsloženije situacije.

"Možemo reći da imamo respektabilne formacije i kadar sa kojim se u kontinuitetu teoretski, ali i praktično radi. Bitna je koordinacija ove dvije jedinice jer tek tada možemo pokazati našu spremnost da se suočimo sa sigurnosnim izazovima i da našim građanima u ZDK pružimo maksimalnu sigurnost", izjavio je Hasić.

Današnjoj vježbi prisustvovao je veliki broj gostiju iz drugih agencija, ali i predstavnici Međunarodnog programa Ministarstva pravde SAD-a za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga (ICITAP).