Mandatar Aleksandar Džombić
0

"Prioriteti su privreda, reforme, investicije..."

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić najavio je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA da će prioritet u radu biti privreda i realni sektor, investiranje u projekte kao što su autoputevi, željeznice, zatim u energetski sistem i poljoprivredu.

"Nastavićemo sa reformama socijalnog sektora, a prva je reforma penzijsko-invalidskog osiguranja i zdravstvenog sistema, kao i reforma javne uprave. To će biti glavne strategije nove vlade", poručio je Džombić.

Prvih godinu i po do dvije, kaže  Džombić, nova vlada Srpske radit će na zadržavanju socijalne i fiskalne stabilnosti, a u druge dvije godine na vraćanju pozitivne stope privrednog rasta kakva je bila u prethodnom periodu.

"SNSD traži dvije trećine ministarskih mjesta shodno učešću poslanika u Narodnoj skupštini RS. Zahtjev SNSD je za 12 ministara, DNS-u sam ponudio dva mjesta - saobraćaj i veze i upravu i lokalnu samoupravu, socijalistima su ponuđena ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, trgovine i turizma ili Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport. Na njima je da se od tri ponuđena odluče za dva", rekao je Džombić.

Što se tiče DNS-a, kaže Džombić, oni nisu bili eksplicitni u svom zahtjevu, ali je izvjesno da će dosadašnji ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović nastaviti da radi taj posao. 

"Socijalistička partija /SP/ se javno izjasnila da kandiduju svog predsjednika Petra Đokića za jedno od ministarskih mjesta, i što se mene tiče on nije sporan. Oni su pokazali interes za Ministarstvo trgovine i turizma i jedan od resora kao što su MUP, industrija, energetika i rudarstvo ili poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda", objasnio je Džombić.

Prema njegovim riječima, SP-u je bilo ponuđeno Ministarstvo boračko-invalidske zaštite, ali u nekim varijantama, taj resor bi trebalo da pripadne SNSD-u. On je dodao da personalno nije razgovarao sa socijalistima o mjestima ministara za porodicu, omladinu i sport i trgovinu i turizam.
Postoji mogućnost da SDA i HDZ BiH dobiju po jedno mjesto, ali je to na bazi reciprociteta formiranja vlade u Federaciji BiH i u tom slučaju SNSD bi imao deset ministarstava u Vladi Srpske.

Što se tiče personalnih rješenja, Džombić je rekao da se sada znaju neka imena ministara kao što su Zoran Tegeltija i Ranko Škrbić, budući ministar finansija i sadašnji i budući ministar zdravlja.

"Izvjesno je da će Vlada zadržati kontinuitet u radu nekih ministara. U razgovoru sa SNSD-om nisam vidio nikakav problem da Anton Kasipović ostane na mjestu ministra prosvjete i kulture i Džerard Selman na mjestu ministra pravde, mada su konsultacije još u toku. A mislim da je izvjesno da će Željka Cvijanović dobiti mjesto ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju", rekao je Džombić.         

Mandatar je najavio da će sastav njegovog kabineta biti poznat poslije konsultacija sa strankama, a definitivno će biti potvrđen na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske oko 15. decembra. 

"Prije sjednice Narodne skupštine sigurno će se znati sastav kabineta. Očekujem da ću za dan-dva obaviti konsultacije sa koalicionim partnerima DNS - SPS - SNSD kako bi do kraja sedmice mogli da definišemo resore i moguće ministre, te da iznesemo zahtjev za zasjedanje skupštine", rekao je Džombić u intervjuu Srni. 
  
On je istakao da će u svom ekspozeu pred poslanicima Narodne skupštine naglasiti da će nastaviti kontinuitet rada dosadašnje vlade, na čijem čelu je bio sadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik, kao i na projektima za koje je prethodna vlada napravila pretpostavke.