BiH
0

Prijevoznici ponudili tekst zakona o cestovnom prijevozu BiH

FENA
Pri izradi prijedloga radnog teksta zakona o cestovnom prijevozu BiH nastojao se postići odgovarajući pravni okvir za osiguranje održivog transportnog sistema u zemlji, istaknuto je danas na prezentaciji tog prijedloga u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Prijedlog je rađen tri godine uz puni angažman prijevoznika u BiH i njihovih asocijacija. Novina je što se na nivou BiH uspostavalja subordinacija između nadležnih organa na različitim niovima vlasti, na drugačiji način se reguliše kontrola, nadzor rada prijevoznika i drugih organa koji učestvuju u cestovnom prijevozu. Ponuđenim rješenjima ne oduzima se pravo da se specifičnosti na nivou entiteta i kantona urede njihovim propisima.

"U ovoj oblasti trenutno postoji 86 propisa u BiH koji na različit način regulišu saobraćaj što dovodi do konfuzije, većih troškova i papirologije i ostalog što usložnjava rad prijevoznika", kazao je predsjednik Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom prijevozu putnika VTKBiH Safudin Čengić.

Dopredsjednik VTKBiH Milan Lovrić kazao je da duže postoji potreba da se ova oblast uredi na jedinstven način, odnosno da se uspostave principi funkcioniranja cestovnog prijevoza putnika i tereta u BiH.

Ovaj zakon polazi od tih standarda, evropskih direktiva i može biti dobra osnova za uređenje ove oblasti u interesu svih prijevoznika u BiH koji su u dosta teškom položaju posebno uzimajući u obzir izraženu nelojalnu konkurenciju.

"Ovo je dobar način da se rješenje koje su uradili predstavnici udruženja prijevoznika putnika i tereta u saradnji s entitetskim komorama iskoristi kao osnova da državno Ministarstvo komunikacija i transporta donese zakon koji će omogućiti da se ova oblast konačno uredi", kazao je Lovrić dodajući kako vjeruje da će ovo rješenje naći put do parlamenta i konačnog usvajanja.