RS
0

Prijetnje aktivistima Helsinškog odbora

FENA
Djelatnici Helsinškog odbora RS-a ovih dana bili su prinuđeni da zatraže pomoć od lokalne policije, a nakon upozorenja koje im je upućeno telefonom, javio je danas BIRN - Justice Report.

Predsjednik Helsinškog odbora RS-a Branko Todorović prije deset dana dobio je upozorenje da mu se "crno piše“.

U Odboru vjeruju da je ova prijetnja povezana s nedavnim izjavama njihovih predstavnika u kojima su bili kritični na rad lokalnih vlasti kad je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

"U utorak 22. jula dobili smo poziv od muške osobe koja nas je zamolila da hitno prenesemo Branku Todoroviću poruku da je dat veliki novac za njegovu likvidaciju, te preporuka da što prije napusti grad i zemlju jer mu se crno piše. Također je rekao da se Branko zamjerio policiji i tužilaštvu i da se akcija o njegovom ubistvu, kao i njegove porodice, već duže planira“, kažu za Justice Report u Odboru.

Poziv je, kažu u Helsinškom odboru, odmah prijavljen policiji, te su obaviješteni da je istraga u toku.

I sam Todorović kaže da je lično odlazio u policijsku stanicu, ali da u ovom trenutku nema povjerenja u njihov rad.

"Razgovor s policijom me ne čini sigurnim. Nema razloga da imamo povjerenja u policiju s obzirom na predhodna iskustva nekih drugih aktivista u oblasti ljudskih prava. U policiji RS, moram to reći, i dalje ima mnogo struktura na koje mi ukazujemo, koje su učestvovale u ratu, neki u ratnim zločinima, i koji nisu skloni demokratskim promjenama i ljudskim pravima, svemu onome što mi radimo“, rekao je Todorović.

Todorović ukazuje da on nije prva osoba koja je dobila prijetnje u RS, te da i kad su one realizovane, policija nije otkrila počinitelje.

Istovremeno, Todorović kaže da nevladine organizacije u RS-u imaju sve manje prostora za rad, da su osjetni pritisci, zastrašivanja.

Kao primjer navodi slučaj Transparency International (TI) organizacije koja je 10. jula ove godine "iz sigurnosnih razloga“ obustavila redovne aktivnosti. TI je ove sedmice nastavio s radom nakon što su dobili podršku od brojnih međunarodnih organizacija.

"Mi ćemo svakako nastojati da nastavimo s našim radom normalno, i mislim da nam je sad vrlo važna podrška drugih nevladih organizacija i medija. Ali, mi moramo priznati da radimo pod izuzetnim opterećenjem“, rekao je Todorović.

U Helsinškom odboru ističu da su i ranije u svom radu primali prijetnje, ali da posljednje upozorenje smatraju "ozbiljnim“.

"Trenutno je u RS atmosfera koja ohrabruje ekstremne snage bliske ljudima koji su počinili ratne zločine, kriminalnim krugovima koji imaju veze u Srbiji, i svim onima koji traže obračun s onima koji govore o obračunu s kriminalnom ili ratnim zločinima“, rekao je Branko Todorović.

U nedavnim javnim istupima Todorović je ukazivao na rad tužilaštva u Bijeljini koje, prema njegovom mišljenju, nije pokrenulo niti jednu istragu o ratnim zločinima od okončanja rata.

Todorović je rekao i to da u najvišim institucijama RS-a, sjede oni koji se pominju u haškim presudama.

“Kad bi svaki lokalni sud u BiH samo uzeo svu dokumentaciju iz tih presuda te bi ljude mogao poslati na robiju zbog zločina u kojima su nesporno učestvovali”, naveo je Todorović.

Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u djeluje od maja 1996 godine. Od osnivanja posvećeni su promociji, zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u RS-u i regionu.