BiH
0

Prijem reisa Cerića za boračke organizacije povodom Dana šehida

FENA
Povodom Dana šehida, drugog dana Ramazanskog bajrama, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i njegov zamjenik Ismet ef. Spahić danas su upriličili prijem za predstavnike organizacija šehida i poginulih boraca.

Bila je to prilika da se razgovara o problemima sa kojima se u svakodnevnom radu susreću predstavnici boračkih organizacija, iznesu pojedine sugestije te ukaže na propuste.

Primjedba koja se najčešće mogla čuti jeste nekorektan odnos Islamske zajednice prema porodicama šehida i poginulih boraca te je istaknuto kako IZ treba biti više otvorenija prema njihovim potrebama i problemima.

Rečeno je i da nema dovoljno boračke populacije u svim nivoima vlasti.

Predsjednica Udruženja šehida i poginulih boraca KS Bahrija Kituša tako je ocijenila da ulema i Islamska zajednica ne cijene dovoljno porodice šehida. Njihova djeca nemaju prioritet u ostvarivanju određenih prava ili upisu u medrese.

Ona je i protokol obilježavanja Dana šehida okarakterizirala šturim. On treba više pažnje posvetiti roditeljima i drugim članovima šehidskih porodica.

Reis Cerić ocjenu da ulema nema sluha za šehidske porodice smatra preoštrom, ali je naglasio kako će Islamska zajednica uvijek biti otvorena za sve sugestije i primjedbe koje mogu doprinijeti boljem odnosu sa tom populacijom.

Podsjetio je da se Dan šehida počeo obilježavati odlukom IZ kojom je taj dan određen za organizirane obilaske mezarja, što je od velikog značaja za sjećanje na sve poginule.

Federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić naglasio je dobru saradnju sa boračkim organizacijama na području Federacije BiH, koje broje oko 48.000 korisnika.

Naglasio je i da je u toku izrada projekta koji će objediniti sva tri postojeća zakona o boračkim organizacijama i porodicama. Njime je predviđeno i formiranje posebnog Fonda unutar kojeg bi se lakše ostvarivala sva prava boračke populacije.