BiH
0

Prijedor: Pod voćnjacima tri posto obradivih površina

SRNA
Na području opštine Prijedor pod voćnjacima se nalazi svega tri posto ili 2.360 hektara od ukupno 44.123 hektara obradivih površina, iako prijedorska opština ima prirodne resurse i povoljnu klimu za uspješnu savremenu voćarsku proizvodnju.

U opštinskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu ističu da je posljednjih godina zahvaljujući podsticajnim sredstvima koja se izdvajaju na lokalnom i entiteskom nivou porasla zainteresovanost za ovu granu poljoprivrede i navode da je rezultat toga zasnivanje na 160 hektara novih voćnjaka jabuke, kruške i šljive, čija je prosječna površina od 0,3 do jednog hektara.

"Među novim su i voćnjaci površine 36,1 hektara koje su u proteklih pet godina kroz zajednička ulaganja podigli opština izdvojivši oko 125.000 KM budžetskih sredstava i voćari 65.000 KM, u kojima je zasađeno 22.900 sadnica raznih sorti šljive, 16.590 sadnica kruške i 11.000 sadnica jabuke", rekla je šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Tatjana Marić.

Ona je dodala i da je opština u protekle dvije godine izdvojila oko 100.000 KM budžetskih sredstava u izgradnju i podsticaj sistemu navodnjavanja.

Prema podacima ovog odsjeka, u Prijedoru se voćarstvom bavi 359 poljoprivrednika čiji su voćnjaci stari od jedne do 10 godina i u zavisnosti od vrste voća površina im je od 0,1 do 3,3 hektara.

U prijedorskim voćnjacima tradicionalno dominiraju šljiva, kruška i jabuka, zatim tu su i manje količine višnje, breskve, kajsije, jagodičastog voća, orah i vinova loza, a najveći otkupljivači voća su Preduzeće za preradu voća "Prijedorčanka", "Vitaminka" Banjaluka i "Unaplod" Kozarska Dubica, dok određene količine stižu i na tržišta susjednih zemalja te Austrije, Njemačke, Francuske, Švedske i Rusije.

"Neophodno je u budućnosti provoditi aktivnosti na tehničkom osavremenjivanju proizvodnje, povećanju broja zasada i ukrupnjavanju posjeda za šta je potrebno dostizanje višeg nivoa edukacije i organizovanosti i udruživanja samih proizvođača. Započetu standardizaciju proizvodnje omasoviti pod nadzorom stručnjaka što će rezultirati ujednačenom i kvalitetnom proizvodu", ističu u opštinskom Odsjeku za poljopriredu i napominju da je sa ciljem veće profitabilnosti neophodno na području opštine izgraditi kapacitete za skladištenje voća.