BiH
0

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH skinut sa dnevnog reda

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu neće razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a, odlučio je Kolegijum ovog doma.

Prijedlozi zakona skinuti su na zahtjev Ustavnopravne komisije, koja ih nije danas razmatrala, zbog tehničkih nedostataka jer nisu usklađeni sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH.

Prema Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sudijama.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Sa dnevnog reda sutrašnje sjednice, na zahtjev Ustavnopravne komisije, skinut je i Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u svojini BiH čiji su predlagači poslanici Šemsudin Mehmedović i Zaim Backović.

Predstavnički dom razmatrat će sutra u prvom čitanju Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH kojim je određen podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u BiH, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, preduzećima i svim drugim oblicima organizovanja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji BiH, prema ovom zakonu, trebalo bi da imaju pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika.

Tako bi za katolike neradni dani bili za Bogojavljenje, Tijelovo, Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu, Sve svete, te za Božić.

Za pravoslavce su neradni dani Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs. Za muslimane su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram, te jedan dan po izboru vjernika povodom Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda.

Neradni dani za pripadnike judaističke vjere su u vrijeme praznika Sukot, Šavuot, Pesah, Roš Hašana /Nova godina/ i Jom Kipur /Dan pomirenja/, a za pripadnike ostalih vjera u BiH zakonski je definisano pet dana u godini za potrebe obilježavanja vjerskih praznika.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH u prvom čitanju kojim BiH, kao članica Međunarodne organizacije rada, ovu oblast harmonizuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijma i međunarodnim pravom.

Ovim zakonom uređuju se međusobna prava i obaveze zaposlenih i institucija BiH, odnosno poslodavca u vezi sa štrajkom.

Zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Savjeta ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti, vodeći posebno računa da se moraju osigurati nesmetani uslovi života, rada te kretanja osoba, robe i usluga.

Predstavnički dom razmatrat će i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme u prvom čitanju čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje provođenje zakona u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi čiji je predlagač Savjet ministara BiH u prvom čitanju, kojim se unapređuju postojeća zakonska rješenja u skladu sa načelima efikasne javne uprave.

Izmjenama i dopunama Zakona jednoobrazno se rješavaju pitanja posebnih uslova za imenovanje rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca upravnih organizacija, čime se stvara mogućnost veće konkurencije i sprečava praksa subjektivnosti u isticanju uslova koje su do sada propisivale institucije pojedinačno.

Istovremeno se precizira mandat vršioca dužnosti rukovodioca i naglašava rad upravnih inspektora radi unapređenja kontrole u upravi.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Pred poslanicima će se naći i Izvještaj za BiH za 2015. godinu, koji je sačinila Evropska komisija, te Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Savjeta ministara BiH, čiji je podnosilac Savjet ministara BiH.

Do 8. decembra prošle godine iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende realizovano je 17 generalnih mjera na nivou Savjeta ministara BiH u planiranim rokovima kojima se značajno unapređuje stanje u oblastima javnih finansija, oporezivanja i fiskalne održivosti, poslovne klime, vladavine prava i dobrog upravljanja, te reforme javne uprave.