Sarajevo
225

Prije 31 godinu poginuo je Vinko Šamarlić: Znao je uz koga treba stati u odbrani Sarajeva i BiH

V. K.
Vinko Šamarlić
Vinko Šamarlić
Na današnji dan 8. juna 1992. godine u Sarajevu je poginuo džudista, višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije te čovjek koji je među prvima stao u odbranu BiH i glavnog grada - Vinko Šamarlić.

Šamarlić je rođen 1964. godine, a nakon završene osnovne škole u Zavidovićima stigao je u Sarajevo gdje je završio Srednju policijsku školu. Vrlo brzo, zbog svoje posvećenosti i nevjerovatnog duha, 1985. godine postao je komandir borbene jedinice sa činom kapetana.

Pored policijskog posla, Šamarlić je bio i vrhunski džudista te je karijeru gradio kroz Džudo klub Željezničar iz Sarajeva pod čijim je grbom osvojio brojne medalje na prostoru bivše Jugoslavije, ali i šire. Zbog svog talenta, Šamarlić je postao i reprezentativac Jugoslavije u džudou. Kroz vrhunske rezultate, Šamarlić je izborio i olimpijsku normu te je trebao nastupati na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Ipak, agresija na Bosnu i Hercegovinu i opsada Sarajeva, za Šamarlića je bio jasan znak kako sportsku karijeru treba ostaviti po strani te se vrlo brzo pridružio odbrani grada. Međutim, tokom borbi u sarajevskom naselju Hrasno Brdo, Vinko je izgubio život, a njegova smrt potresla je saborce, ali i sve one koji su ga poznavali.

"Pripadnik specijalne jedinice MUP-a BiH, džudista. Jučer poginuo, bitka odsudna. Vinko Šamarlić vodio je mnoge borbe, bacao mnoge protivnike i zaradio silne titule. Prije dvije godine osvojio je internacionalni turnir u Istanbulu. Za jučerašnju borbu se nije posebno pripremao. Nije se nadao zahvatu iz potaje. Nažalost, smrt ne pobjeđuje na poene. To je uvijek kraj borbe, bez obzira kakvu razliku u poenima imao", rekao je tadašnji reporter Budo Vukobrat.

"Vinko Šamarlić bio je u punoj zrelosti. Znao je razlikovati zagrljaj od zahvata i znao je s kim treba stati. Vinko je olimpijac, bio je izabran, jedan od devet. Uzalud je njegov prijatelj i trener Brane Crnogorac govorio: 'Pazi se'. Vinko je čuo: 'Bori se'. Vinko Šamarlić više se neće pojaviti u svom domu i jedinici. Njegov let je otkazan", poručio je tada.

Svake godine, Udruženje veterana Odrda policije "Bosna" kao i brojni građani, na Gradskom groblju Lav odaju počast olimpijcu i heroju Vinku Šamarliću.

Nakon groblja Lav, počast je odata i na mjestu pogibije Šamarlića u današnjoj Posavskoj ulici u naselju Hrasno Brdo.