Historijski datum
58

Prije 30 godina odvila se akcija Svilaj: Herojski podvig za odbranu Odžaka

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prigodnim programom danas je u Odžaku obilježena 30. godišnjica akcije Svilaj, a u ratnom događaju 11 osoba je izgubilo život. Svima njima danas je odata počast.

Naime, 5. novembra 1993. godina pripadnici 102. odžačke brigade HVO-a forsirajući rijeku Savu pokušali su preći na drugu stranu sa željom da oslobode okupiranu općinu Odžak.

Spletom okolnosti, u nedostatku ozbiljnije podrške, akcija nije uspjela, a tom prilikom njih 11 je položilo ono najvrijednije - svoje živote, dok je veći broj branilaca zarobljen. S druge strane, mnogi su se spasili preplivajući hladnu i nabujalu rijeku Savu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Delegacije općine Odžak, Posavskog kantona, Vlade Republike Hrvatske te raznih udruženja i stranaka su polaganjem cvijeća odali počast poginulim braniteljima.

Predsjednik Udruženja branitelja Ivo Marić je prigodnim govorom prisutne podsjetio na herojski podvig kojim se pokazalo da najbolji sinovi Odžaka nisu se htjeli pomiriti sa činjenicom da njihov grad ostane u tuđim rukama.

Odžak je kasnije, Dejtonskim sporazumom pripao Federaciji BiH, kada je i započet masovni povratak stanovništva na svoja razorena ognjišta.

Mnogi sudionici tih događaja smatraju da je ova akcija branitelja Odžaka bila i jedan od ključnih razloga što je mirovnim sporazumom ova općina pripala Federaciji BiH.

Tokom rata kroz 102. odžačku brigadu HVO-a prošlo je 3.200 branitelja, poginulo je njih 145, a 500 ranjeno od kojih je 315 trajnih invalida.