Otvorene prijave
3

Prijavite se na radionicu o klimatskim promjenama, dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Centar za energiju, energijsku efikasnost i okolinu (CEEO) u saradnji s Fondacijom Konrad Adenauer organizuje trodnevnu edukaciju "Program za mlade: Klimatske politike i neutralnost".

Kako su saopćili organizatori, demokratija i energetska tranzicija predstavljaju proces više aktivnosti vezanih za zaštitu klime i okoliša. Napomenuli su da je suština energetske tranzicije dekarbonizacija elektroenergetskog sektora, što podrazumijeva postepeno napuštanje tradicionalnog načina proizvodnje struje iz fosilnih goriva i investiranje u zelene projekte - proizvodnju struje iz obnovljivih izvora (vjetra, sunca i geotermalnih postrojenja).

Da bi tranzicija bila pravedna, istovremeno s tranzicijom tehnologija potrebno je raditi i na aktivnostima unapređenja znanja i jačanja sposobnosti kod mladih predstavnika različitih političkih opcija, medija, donosioca odluka i osoba koje djeluju u oblastima političkih nauka, prava i ekonomije.

U skladu sa tim, CEEO u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer organizuje trodnevnu edukaciju "Program za mlade: Klimatske politike i neutralnost" koja za cilj ima širenje stručnih znanja, sticanje kompetencija i poticanje kulture diskusije o energetskoj tranziciji. Teme koje će biti obrađene tokom radionice su:

  • Zaštita okoliša u programima bosanskohercegovačkih političkih stranaka;

  • Klimatske promjene i dekarbonizacija;

_ Energetska tranzicija u kontekstu aktuelnih društvenih i političkih pitanja;

  • EU politike za dekarbonizaciju - šansa za razvoj Bosne i Hercegovine;

  • Ciljevi Zelene agende za Zapadni Balkan i EU Zelenog dogovora da Evropa smanjenjem emisija do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent.

Poziv je otvoren za sve mlade iz Bosne i Hercegovine (do 35 godina starosti) koji žele postati nosioci budućeg klimatski neutralnog društva:

  • Kreatore politika i donosioce odluka;

  • Novinare - predstavnike bh. medija (printani mediji, radio/televizija i web portala);

  • Aktiviste i članove političkih stranaka;

  • Mlade osobe koji studiraju, istražuju ili djeluju u oblastima političkih nauka, prava i žurnalistike.

Trodnevna edukacija "Program za mlade: Klimatske politike i neutralnost" će se održati od 22. do 24. februara 2023. u Hotelu Terme Ozren, Kakmuž. Organizatori pokrivaju troškove smještaja, obroka i edukativnog materijala. Troškove prevoza snose učesnici edukacije.

Broj učesnika je ograničen, a prijava putem ovog linka je obavezna. Iz jedne organizacije se mogu prijaviti maksimalno dvije osobe.

Registracija za učešće je obavezna putem ovog linka, a broj mjesta ograničen. Rok za prijavu je 6. februar 2023. godine (do ponoći, 23:59).

Organizatori za sve informacije stoje na raspolaganju, putem e maila [email protected] ili pozivom na telefon +387 33 863 951.