BiH
0

Prijava Centra za humanu politiku protiv dužnosnika CIK-a

FENA
Centar za humanu politiku iz Doboja saopćio je danas da Tužilaštvu BiH prijavljuje odgovorne iz Centralne izborne komisije zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, nesavjesnog rada u službi, lažnog prijavljivanja, primanja dara ili druge koristi te drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH.

Prijava je uslijedila jer iz CIK-a nisu prijavili odgovorne za izborne prevare na nekoliko biračkih mjesta u općini Doboj na općim izborima 2006. godine, saopćeno je iz ovog centra.

Prema navodima iz saopćenja za javnost dobojskog Centra za humanu politiku koje je potpisao predsjednik Momir Dejanović, odgovorni iz CIK-a su također propustili da izvrše obavezu iz člana 14. Zakona o finansiranju političkih stranaka. Ta obaveza se odnosi na potpunu kontrolu ili reviziju političkih stranaka na općim izborima u BiH 2006. koje su prijavile nekoliko puta manje troškove u predizbornoj kampanji od stvarnih.

Odgovorni iz CIK-a nisu izvršili obaveze propisane članom 13. Zakona o finansiranju političkih stranaka na osnovu više prijava ovog centra.

Osim toga lažno su prijavili krivično djelo zastrašivanja birača i povrede slobode opredjeljenja birača u općini Doboj, ispoljivši očiglednu pristrasnost, saopćeno je također.

"Za ovo posljednje djelo treba posebno ispitati odgovornost Branka Petrića i drugih članova komisije za koje se sumnja da su pod uticajem određenih stranaka ili drugim nedozvoljenim uticajem", stoji u saopćenju za javnost Centra za humanu politiku iz Doboja.