BiH
0

Prijatelji životinja u BiH organizovali potpisivanje peticije

FENA
Udruženje "Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini", danas je na trgu Fra Grge Martića ispred sarajevske Katedrale postavilo info štand na kojem su predstavljeni ciljevi udruženja, potreba donošenja zakona o zaštiti životinja, promoviranje odgovornog skrbništva nad životinjama i individualnih i masovnih sterilizacija i kastracija pasa i mačaka u skrbništvu kao i napuštenih pasa i mačaka kao najefikasnije metode rješenja problema napuštenih i neželjenih životinja.

Usljed nekontrolirane reprodukcije postojećih napuštenih životinja, te neodgovornog skrbništva koje generira nove generacije napuštenih životinja, svakodnevno se povećava broj napuštenih životinja-pasa i mačaka lutalica.

Najhumaniji i najefikasniji način rješenja problema napuštenih životinja, pasa i mačaka jeste sterilizacija. Ona nije samo mjera smanjenja broja napuštenih životinja, nego odgovoran način ponašanja skrbinika prema životinji, kojom se direktno utiče na njeno zdravlje, istovremeno je pokazatelj nivoa svijesti i humanosti ljudskog društva, smatraju u ovom Udruženju.

Prijatelji životinja u BiH organizovali su potpisivanje peticije za donošenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Info štand, na kojem se može potpisati peticija, bit će postavljen ispred Katedrale danas do 18h.

Peticija se može potpisati i na novootvorenim stranicama Udruženja www.prijatelji-zivotinja-bih.com na kojima se svi zainteresirani građani mogu učlaniti ili upisati na informativnu mailling listu.