BiH
2.5k

Priča o prijateljstvu i humanosti: Preminuo sarajevski profesor koji je taksisti poklonio stan

Piše: N. Jamaković
Neobična životna priča o prijateljstvu između gimnazijskog profesora Momira Samoukovića i sarajevskog taksiste Mahira Nuhića prije nekoliko godina dospjela je u novinske stupce širom regije. Teško oboljeli profesor je taksisti koji ga je svakodnevno vozio u bolnicu poklonio svoj stan. Nakon pet godina borbe sa opakom bolešću, profesor Samouković je jučer ujutro preminuo u bolnici Koševo.
Momir Samouković i Mahir Nuhić
Momir Samouković i Mahir Nuhić

Već nekoliko godina profesor Samouković se borio sa opakom bolešću, rakom želuca, a njegovo zdravstveno stanje se dodatno pogoršalo prije tri mjeseca, kada se metastaza proširila na kosti.

"On je bio svojevrstan medicinski fenomen, s obzirom na to da je uspio poživjeti pet godina sa rakom želuca. Uz to, radio je u Četvrtoj i Petoj gimnaziji, sve do prije tri mjeseca, kada se bolest proširila na kosti usljed gubitka imuniteta, te je otišao na bolovanje. Preminuo je jučer ujutro na Odjelu onkologije u bolnici Koševo", rekao je Nuhić za Klix.ba.

Momir Samouković
Momir Samouković

Momir i Mahir su se upoznali prije nešto više od pet godina, u taksiju. Od tada je Momir stalno zvao Mahira da ga vozi, a ubrzo je obolio. Kada su ga smjestili u bolnicu i rekli mu da je teško bolestan, ponovo je pozvao Mahira. "Rekao mi je tada da on nema nasljednika i da želi meni pokloniti svoj stan na Grbavici. Od svih prijatelja i ljudi sa kojima se družio izabrao je mene. Pitao me tada imam li novac da stan prevedem na svoje ime, te ga je i prepisao na mene", prisjeća se Nuhić.

Poslije toga, bolest je uznapredovala i Samoukoviću je bio potreban novac, oko 50.000 KM, za liječenje.

"Predložio sam mu tada da prodamo stan, koji je već bio u mom vlasništvu, a da on pređe u moju kuću, ali je on to odbio. Novac su na kraju skupili učenici Pete gimnazije, te se Momir izliječio i vratio na svoje radno mjesto. Nakon što je ozdravio, predlagao sam mu da mu, ako se predomisli, vratim stan, jer nisam želio da to bude prepreka našem prijateljstvu, budući da smo s vremenom postali najbolji prijatelji. No, on na to nije pristajao", dodao je Nuhić.

Mahir i Momir postali su istinski prijatelji
Mahir i Momir postali su istinski prijatelji

Profesor Samouković je Nuhića zvao svojim sinom, te nikada nije zaboravljao bitne datume u njegovom životu. "Znao mi je za rođendan poslati kovertu sa posvetom i 100 KM. Uvijek bi napravio neki gest koji mi je puno značio, a posebno ću se svega toga sjećati sad kad više nije sa nama. Na kraju želim dodati da mi je profesor ostavio u amanet da ga isključivo ja sahranim, a ne škola ili neko drugi, i ja ću to i ispoštovati", naveo je Nuhić, koji se u međuvremenu prestao baviti taksiranjem.

Sahrana profesoru Samoukoviću bit će obavljena na groblju Vlakovo u subotu u 12 sati.