BiH
0

Prezentiran projekt turističkog razvoja Blagaja

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prezentirala je danas u Sarajevu završeni projekt "Podrška turističkom razvoju Blagaja kroz održivo upravljanje prirodnim, historijskim i kulturnim naslijeđem zone - izrada Plana upravljanja“.

Projekt je sa 77.000 eura finansiralo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Španije putem Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID).

Na njegovoj je realizaciji više od godinu dana radilo 20-ak eksperata iz mnogih naučnih oblasti kroz nekoliko radnih grupa. Tu su, među ostalima, stručnjaci za kulturno naslijeđe, historičari kulture, arheolozi, geometri, eksperti za ekološki inžinjering, ekonomiju turizma, edukaciju, grafičko oblikovanje te definiranje vizuelnog identiteta promotivnih materijala.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović naglasila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako bi projekt trebao biti zakonski okvir za budući razvoj Blagaja te njegovo pretvaranje u jednu od najatraktivnijih bh. destinacija, kao i očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa te zone u njenoj originalnosti.

Projekt je baziran na turizmu, kao osnovnoj razvojnoj grani, dok bi sve ostale - poljoprivreda, ugostiteljstvo, ribogojilišta, izrada suvenira i drugi, trebali biti u funkciji njegovog razvoja.

On, među ostalim tačkama, uključuje revitalizaciju Blagajske čaršije i pomjeranje svih aktivnosti u tu zonu, dispoziciju kanalizacije i otpada te rješavanje pitanja saobraćaja. Predviđeno je i rješavanje adekvatnog pristupa Stjepan gradu, restauracija hana i napuštenih kula. Tehnička je procjena za obnovu urađena za 14 objekata.

Hadžimuhamedović je upozorila da će realizacija projekta biti besmislena ukoliko se ne riješi gorući problem Blagaja – nesmiljena devastacija prostora koju provode privatni poduzetnici zarad vlastitih interesa.

"Pošast izgradnje bespravnih lokala i kuća u historijsko-kulturnoj cjelini Blagaja predstavlja opasnost da tu jezgru potpuno izgubimo. Za to su krivi svi oni koji su odlučili uzurpirati prostor, zatim lokalne vlasti i Federacija BiH, prvenstveno federalna inspekcija, građani i posjetitelji Blagaja koji smatraju da ne snose odgovornost za bespravnu gradnju, ali i Komisija koja nema moć da provede odluke koje donosi", kazala je.

Ona je podcrtala da je kulturno-historijsko naslijeđe BiH izloženo opasnosti od nestanka.

Španski ambasador u BiH Jose Maria Castroviejo y Bolibar Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ocijenio je izvrsnom i najpostojanijom institucijom u BiH koja posjeduje iznimno kompetentne ljude.

On smatra da posebna težina upravljanjem kulturnim naslijeđem jeste u činjenici da je u taj proces uključeno previše ljudi i nivoa vlasti te mnogi špekulanti koji žele iskoristiti bespravnu situaciju.

Urađen je i promotivni materijal - brošura Blagaja sa porukom "top bespravnoj gradnji“.