BiH
0

Prezentiran projekt: "Revizija državne baze podataka o žrtvama mina"

FENA
Centar za uklanjanje mina u BiH, zajedno da Društvom Crvenog križa BiH organizairao je danas u Sarajevu prezentaciju projekta "Revizija državne baze podataka žrtava mina".

Kako je istaknuo šef Odjela za informatičke poslove Centra za uklanjanje mina Zoran Grujić, cilj projekta, koji finansijski pomaže švicarska vlada, jeste da se obavi revizija podataka o žrtvama mina u BiH jer se ustanovilo da postoje značajna neslaganja u brojevima.

Zato će u narednih 10 mjeseci biti provedena anketa na terenu nakon čega će se znati tačan broj i imena svih žrtava mina, kazao je Grujić.

Ovi upitnici bit će podijeljeni organizacijama Crvenog križa na terenu, a kopredsjedavajući Društva Crvenog križa Husein Kličić naglašava da je 100 volontera već educirano za ovaj posao. Kličić je pozvao na saradnju sve relevantne faktore da bi ovaj projekt uspješno bio realiziran.

Iako je naglasio da je bilo kakav broj o žrtvama mina u BiH u ovom trenutku nepouzdan, Grujić je naveo da se operira s brojem od 470 poginulih i 4.951 povrijeđenim, od čega je u posljednjih godinu dana zabilježeno 20 povrijeđenih i osam poginulih.

Međutm, Grujić kaže da postoji 12.300 zapisniika s imenima 8.400 ljudi, ali u bazi podataka postoje ljudi s istim podacima, po jednima da su poginuli a po drugima da su ranjeni.

Nova baza podataka bit će dio informacionog sistema BiH za praćenje aktivnosti u akciji protiv mina i bit će dostupna svim zainteresiranim stranama.