Suđenje Ratku Dronjku
0

Premlaćivanja na smrt

Sarajevo-x.com
Svjedok Ibrahim Halkić dajući iskaz na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da su ga stražari u logoru Kamenica skoro svakodnevno premlaćivali.

"Jedan me izvodio svaki dan, svaku noć i tuče dokle hoće, lomio me. Izvede me na snijeg i tu tuče policijskom palicom. Ruke budu na leđima, glava oborena prema dole i tuče dok ne padnem u snijeg", rekao je Halkić, nekadašnji pripadnik Petog korpusa Armije BiH, te dodao da su isti "tretman" imali i drugi zarobljenici.

Svjedok je rekao da su ga pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili u septembru 1994. godine, te da je nakon što je bio zatvoren u Bosanskom Novom, u januaru 1995. godine prebačen u logor Kamenica u Drvaru.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka, nekadašnjeg komandanta, odnosno upravnika u logoru Kamenica i zatvoru u Osnovnoj školi “Slavko Rodić“ u Drvaru, za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u periodu između 1992. i 1995. godine. Halkić je rekao je da je bio smješten u prostoriju u kojoj se nalazilo oko 40 zarobljenika, te da je pored jednog prenoćio, a ujutro je saznao da je mrtav.

"Ujutro je ušao jedan od stražara koji ga je udario nekoliko puta u stomak, on je bio mrtav. Zamotali su ga u ćebe i iznijeli vani", rekao je Halkić, koji je nakon upita Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, rekao da radi o Remzi Muminoviću, te da je od ostalih zatvorenika saznao da je umro od batina.

Rekao je i da zarobljenik Fikret Begić nije preživio zatočeništvo logoru.

"Bio je ranjen u obje noge i tučen je bio kao da je zdrav. Jedne noći su ga dvojica zarboljenika iznijela vani. Začuo se prigušeni pucanj... Jedan od stražara se vratio po tu dvojicu i oni se više nisu vratili", ispričao je Halkić.

Govoreći o uslovima u logoru Kamenica, gdje je ostao do marta 1995. godine, svjedok je rekao da su bili "nikakvi".

Na upit Odbrane da li poznaje optuženog Dronjka, svjedok je rekao da je za njega čuo kada je razmijenjen.

Na ovom suđenju iskaz je dao još jedan svjedok Tužilaštva BiH, ali je njegovo saslušanje bilo zatvoreno za javnost, piše BIRN - Justice Report.