BiH
651

Preminuo Senad Turković profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja UNSA

Klix.ba
Senad Turković
Senad Turković
Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu saopćio je da je u 48. godini života preminuo prof.dr. Senad Turković, renomirani Univerzitetski profesor, trener i takmičar zimskih Paraolimpijskih igara Sochi 2014, ali nadasve veliki čovjek i humanista.

"Profesora Turkovića ćemo uvijek pamtiti po njegovom osmijehu i optimizmu, koji je u naša srca unio inspiraciju i probudio motivaciju da budemo bolji profesori, studenti, sportisti ali i ono najbitnije, da budemo bolji ljudi", saopćeno je sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA.

Komemoracija će se održati u subotu 16.07.2016. u 11 sati na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Univerziteta u Sarajevu, dok će se dženaza obaviti isti dan u 17.00 sati (poslije ikindija namaza) na mezarju Nišan - Jerčedoli.

Prof.dr. Senad Turković rođen je 10.09.1968. godine u Sandžaku (Srbija). Osnovnu, srednju kao i diplomski i magistarski studij završio je u Sarajevu. Svoju Doktorsku dizertaciju odbranio je 2005. u Prištini i stekao zvanje doktora društvenih nauka. Od 2006. godine radi u zvanju docenta na Univerzitet u Sarajevu na predmetima Teorija sporta i Informatika u sportu, a od 2010. stiče zvanje Vanrednog profesora na predmetu Teorija sporta.

Za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, bio je pripadnik specijalnih jedinica Armije BiH. Iako teško ranjen, profesor Turković je poslije agresije nastavio sa svojom sportskom i akademskom karijerom, dokazavši da u životu ne postoje prepreke ukoliko ono što radite, radite srcem. Napisao je preko 38 stručnih i naučnih radova, te učestvovao u izradi 5 projekata vezanih za proces rehabilitacije i resocijalizacije lica sa tjelesnim onemogućenjima.Bio je predsjednik Skupštine sportskog saveza Kantona Sarajevo, i od 2010. ekspert za akreditaciju Visokoškolskih ustanova.

Za svoj rad nagrađivan je sa više priznanja, plaketa i drugih nagrada za afirmaciju sporta u BiH. 2014. godine stekao je odličje Paraolimpijskog reprezentativca Bosne i Hercegovine na XI Zimskim paraolimpijskim igrama u Rusiji. Bio je predstavnik na mnogim evropskim i svjetskim kupovima u Alpskom skijanju.