U 57. godini
2

Preminuo Goran Peleš, legenda zeničkog Čelika

ZEDA
Peleš, drugi s lijeva u donjem redu (Foto: ZEDA)
Peleš, drugi s lijeva u donjem redu (Foto: ZEDA)
Nakon duge i teške bolesti u Zenici je u 57.godini preminuo Goran Peleš, legendarni igrač zeničkog Čelika, član generacije koja je dva puta osvajala Srednjoevropski kup.

Goran Peleš rođen je 1953.godine u Modriči, gdje je započeo sportsku karijeru i kao talentovani igrač ubrzo došao u zenički Čelik, gdje je proveo najbolje igračke godine. Sa crno-crvenima je osvojio dva Srednjoevropska - Mittropa kupa, iz kojeg je kasnije postao Inter-toto kup.

Prvi puta bilo je to u sezoni 1970/71, kada su u finalu savladali Austriju iz Beča, a drugi puta godinu kasnije kada su u velikom spektaklu na Bilinom polju u Zenici, kojoj je prisustvovalo 35.000 ljudi savladali slavnu Fiorentinu. Jedini pogodak na utakmici dao je Mirsad Galijašević.

Jedan od junaka dva finalna meča bio je Goran Peleš, koji je u posljednjim trenucima regularnog dijela susreta nabacio loptu sa desne strane za Galijaševića koji je pogodio za veliko slavlje u Zenici.

Dio svoje karijere Goran Peleš je proveo igrajući u Španiji, gdje je dvije godine igrao za Majorku. Na kraju karijere, više rekreativno je sredinom osamdesetih godina igrao kratko za Uraniju iz Baške Vode, Republika Hrvatska, i za jednu malonogometnu ekipu. U ovom mjestu je zajedno sa još jednom legendom Čelika Radetom Radulovićem u to doba držao zajedno restoran.

Poslije se otisnuo u trenerske vode i vratio u Zenicu gdje je uspješno vodio omladinske selekcije Čelika. Jedna od najpoznatijih generacija koju je naučio i izveo na put od pjetlića do seniora bila je generacija u kojoj su igrali Jasmin Burić, Fenan Salčinović, Mahir Karić, Haris Hećo, Ermin Džananović, Šerif Hasić, Eldin Adilović, Bojan Hrvač, Zlatan Delibašić, Armin Oruč, Adnan Šarić, Dario Šendula i drugi mladići.

Sahrana Gorana Pelešu obaviti će se, u ponedjeljak u 15.30 sati, na Gradskom groblju Prašnice.(Zeda)

Na slici jedna od najuspješnijih generacija NK Čelika iz Zenice na meču sa Fiorentinom iz Firence.