BiH
11

Premijer Zeljković zahvalio SBB-u, a SDP i ostatak opozicije optužio za politikanstvo

Piše: E. G.
Suad Zeljković i Mladen Milosavljević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Suad Zeljković i Mladen Milosavljević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije podržala imenovanje Mladena Milosavljevića na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, Skupštini, odnosno javnosti, se obratio premijer KS Suad Zeljković.

"Premijer i Vlada KS nisu odgovorni za stvari koje ste vi svojim politikanstvom, političkim interesom, pokazali. To je vaše pravo. Isto tako ćete preuzeti odgovornost i javnosti obrazložiti razloge zbog kojih ste ovo sada uradili. Potpuno mi je svejedno i zaista me se ne tiče šta ćete poslije ovoga misliti o meni. Zato želim da vam kažem sada i možda je to posljedni put, te da se javno zahvalim, Savezu za bolju budućnost BiH. Zahvaljujem im se zato što su principijelno, ne pripadajući istoj političkoj ideji, pokazali da vrednuju kada treba da se uradi ono što treba da se uradi", kazao je, između ostalog, Zeljković.

Zastupnike iz stranaka koji su bili suzdržani prilikom glasanja za imenovanje Milosavljevića je optužio za politikanstvo, a to su uglavnom bili zastupnici SDP-a i Naše stranke te neki nezavisni zastupnici.

Nakon glasanja "za" je bilo 17 zastupnika u Skupštini KS, suzdržanih je bilo 16, niko nije glasao protiv. Izrazivši sumnju u takvo glasanje, zastupnik Elmedin Konaković je tražio pojedinačno izjašnjavanje. Nakon ponovljenog pojedinačnog izjašnjavanja rezultat glasanja je bio isti, što nije dovoljno da se imenuje novi ministar.

Kanton Sarajevo nema ministra obrazovanja od oktobra kada je Damir Marjanović razriješen dužnosti nakon podnošenja ostavke.