BiH
6

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao u BiH

Klix.ba
Aleksandar Vučić (Foto: EPA) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Aleksandar Vučić stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u svojstvu premijera Srbije. S Vučićem je došao i ministar finansija Srbije Lazar Krstić.

Vučić je u Sarajevo došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande, s kojim će održati sastanak "u četiri oka".

Za srbijanskog premijera je ispred zgrade institucija BiH na Trgu Bosne i Hercegovine priređen svečani doček, a Vučić će posjetiti Predsjedništvo BiH, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice, Begovu džamiju i Baščaršiju.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine sa srbijanskim premijerom sastat će se predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih oba doma PSBiH.

Također, premijer Vučić će obići i Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Odjeljenju Ginekologije, tom prilikom, Vučić će donirati "babytherm 8010", sto za zagrijavanje novorođenčadi. Kako je najavljeno, premijer Aleksandar Vučić donaciju će uručiti prof. dr. Sebiji Izetbegović, direktorici Opće bolnice.

Sa članovima Predsjedništva BiH Vučić če se sastati u popodnevnim satima, a zatim i sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Premijer Srbije će posjetiti i prostorije Vijeća za regionalnu saradnju, gdje će ga primiti generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović.

Prije odlaska iz Sarajeva, srbijanski premijer će prošetati Baščaršijom i obići poznate sarajevske bogomolje.

Podsjetimo, velika prašina digla se u vezi sa dolaskom Vučića u Sarajevo, posebno nakon što je objavljeno kako se u programu njegove Srpske napredne stranke (SNS) kao jedan od ciljeva navodi spajanje bh. entiteta Republike Srpske (RS) i Republike Srbije.

"Istovrеmеno, političko približavanjе i еkonomsko jеdinstvo sa Rеpublikom Srpskom, prеdstavlja rеalnu politiku koja ćе u budućnosti, mirnim putеm i poštovanjеm voljе naroda, stvoriti uslovе za formiranjе zajеdničkе ili jеdinstvеnе državе srpskog naroda i svih ostalih građana koji živе na tеritoriji Srbijе i Rеpublikе Srpskе", bilo je napisano u osnovnim programskim ciljevima SNS-a iz februara 2013. godine, ali je taj dio obrisan nakon što je o tome izvijestio Klix.ba i drugi bh. mediji.

Vučić je uoči dolaska kazao da je Sarajevo važno mjesto za Srbiju te da poštuje teritorijalni integritet BiH i da našoj zemlji želi veliki uspjeh.