Problemi na pijacama
16

Premijer KS obećao pomoć trgovcima u registraciji i dobijanju prava na paušalno plaćanje poreza

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici trgovaca koji zakupljuju stolove na pijacama KJKP Tržnice i pijace KS održali su danas sastanak s premijerom KS Elmedinom Konakovićem kojem je prisustvovao i direktor ovog preduzeća Jasmin Terović.

Kako su nam kazali predstavnici zakupaca, premijer Konaković je obećao pomoć iako ovi problemi nisu u njegovoj nadležnosti.

"Vlada KS će pokrenuti inicijativu za izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kako bi i trgovci pojedinci plaćali porez paušalno kao obrtnici, taksisti i drugi. Obećali su i da će pojačati rad inspekcija na suzbijanju ilegalne prodaje ispred objekata KJKP Tržnice-pijace te drugim dijelovima grada", kazao nam je jedan od trgovaca.

Premijer Konaković se stavio na raspolaganje trgovcima koji su u fazi registracije i apelovat će na nadležne službe da ubrzaju rad.

Trgovci su na današnjem sastanku poručili i kako je potrebno pokrenuti izmjene postojećeg Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i da se dozvoli registracija osobama koje nemaju završenu osnovnu školu, jer su 26. decembra, kada je zakon stupio na snagu, bez posla ostale desetine pripadnika romske populacije.