BiH
0

Premijer KS-a Silajdžić razgovarao s predstavnicima nevladinih organizacija o inicijativi za izgradnju spomenika na Zlatištu

FENA
Izgradnja spomenika srpskim borcima na lokalitetu Zlatišta odakle su tokom opsade Sarajeva ubijani njegovi građani predstavljala bi anticivilizacijski, antikulturni i antivjerski čin, stav je predstavnika osam bh. nevladinih organizacija koji su danas o ovome pitanju razgovarali sa Samirom Silajdžićem, premijerom Kantona Sarajevo (KS).

Predstavnici Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", Internacionalne lige humanista, Foruma parlamentaraca BiH 1990.-1995., Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost, Hrvatskog narodnog vijeća, Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka smatraju da inicijativa o izgradnji spomenutog spomenika u obliku krsta, istovremeno, predstavlja zloupotrebu vjerskog simbola koji u izvornom značenju nosi poruku mira i ljubavi.

Istaknuto je da se u ovom slučaju ne radi o pijetetu prema srpskim žrtvama, nego o očiglednoj provokaciji usmjerenoj ka podrivanju međunacionalnih odnosa i destabilizaciji BiH u veoma osjetljivom trenutku, kada se ona nalazi pred potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Sudionici sastanka su mišljenja da je spomenuta inicijativa posljedica stanja koje počiva na međuetničkim podjelama, a koje je u suprotnosti s dugom tradicijom suživota u BiH, duhom tolerancije i međusobnim razumijevanjem njenih građana, različitih kultura i svjetonazora.

Izraženo je uvjerenje da će razum prevladati te da neće doći do realizacije spomenute inicijative, uz napomenu da u razgovor o tome treba uključiti predstavnike lokalnih zajednica, uključujući i vlasti u Istočnom Sarajevu.

Rečeno je da, s obzirom na to da se radi o osjetljivom pitanju, treba djelovati preventivno da situacija u vezi sa spomenutim pitanjem ne bi eskalirala i dovela do daljnjeg zaoštravanja međuetničkih odnosa.

Predloženo je stoga da se ovih osam nevladinih organizacija oglase zajedničkom izjavom u povodu spomenute inicijative i zatraže da se o tome, među ostalim, očituju Međureligijsko vijeće BiH i Srpska pravoslavna crkva i predstavnici međunarodne zajednice, koja je suodgovorna za pogoršanje stanja u BiH.

Premijer KS-a Samir Silajdžić kazao je da će kantonalna vlada i skupština uzeti u obzir stavove spomenutih nevladinih organizacija prilikom analize novonastale situacije te da će učiniti sve da bi se preduprijedile eventualne neželjene posljedice.

Istaknuo je spremnost predstavnika kantonalne vlasti da u okviru vlastitih kompetencija doprinesu "smirivanju tenzija" te otvore prostor za dijalog sa svima koji mogu pomoći u nalaženju izlaza iz trenutne situacije koja opterećuje građane Sarajeva, ali i ukupne odnose u BiH.