U ZDK-u dogovoreno
0

Premijer iz SDP-a, predsjedavajući Skupštine iz SDA

FENA
Zenica
Zenica
Izvršni odbor SDA Zeničko-dobojskog kantona večeras je donio odluku o prihvatanju prijedloga SDP-a oko raspodjele vlasti u ovom kantonu.

Predsjednik KO SDAZDK Mirsad Zaimović nakon sjednice je potvrdio da je sa SDP-om postignut sporazum o raspodjeli čelnih funkcija i da je predviđeno da SDP dobije mjesto premijera i četiri ministarska mjesta, dok bi SDA u Vladi ZDK imala šest ministara i poziciju predsjedavajućeg kantonalne Skupštine ZDK.

Prema ovom sporazumu, novi premijer ZDK bit će Fikret Plevljak iz Zenice, dok će dosadašnji premijer Miralem Galijašević (SDA) u naredne četiri godine obavljati funkciju predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

„Jedno zagarantovano mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine iz reda srpskog naroda pripast će zastupniku Sretku Radišiću iz SDP-a, a o mjestu zamjenika iz reda hrvatskog naroda još nije postignut dogovor. Dogovoreno je i da SDA i SDP daju po jedno ministarsko mjesto iz reda Srba i Hrvata“, izjavio je večeras Zaimović i dodao kako je u dogovor uključena i Narodna stranka Radom za boljitak, koja u Skupštini ZDK ima tri poslanika.

Dogovor oko raspodjele resora između dvije stranke trebao bi biti postignut u narednih nekoliko dana. Ovim su se stekli uslovi za nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK.