Jedina tačka dnevnog reda
2

Premijer FBiH i četiri stranke obrazložili razloge za smjenu Vlade

Piše: J. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i šefovi klubova SDP-a, SBB-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 u nastavku sjednice obrazložili su glavne razloge njihove inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović u obrazlaganju razloga za pauzu kazao je kako nakon konsultacija, zastupnici iz SDA neće napustiti sjednicu iako, tvrdi on, nije sazvana prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nakon toga, pristupilo se glasanju o dnevnom redu. Sa 60 glasova za, jednim sudržanim i 23 protiv, usvojen je dnevni red sa samo jednom tačkom, a to je izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

"Raspad Platforme i parlamentarne većine nisu bili slučajni. Tadašnji partneri SDP-a nisu izvršavali svoje obaveze iz dogovora koje su trebali. Oni su (SDA, HSP i NSRB) blokirali sve reforme i usvajanje zakona", kazao je Jasenko Selimović iz SDP-a u obrazlaganju inicijative četiri kluba (SDP, SBB i dva HDZ-a) za izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj Vladi FBiH.

Selimović kaže kako je praksa u parlamentarnoj demokratiji običaj da izvršna vlast predstavlja većinu u parlamentu.

"Aktuelna vlada FBiH to ne odražava. Nakon izglasavanja nepovjerenja, koje će se, vjerujem desiti, naša procedura ide prema Domu naroda. Onda će kompletna odgovornost za funkcionisanje vlasti biti na predsjedniku FBiH Živku Budimiru", dodao je Selimović.

Slavica Josipović iz HDZ-a 1990, jedne od četiri stranke potpisnice koje zahtijevaju izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, kazala je kako oni zahtijevaju smjenu jer trenutna Vlada FBiH ne odražava volju hrvatskog naroda niti je ona u skladu sa rezultatima Općih izbora iz 2010. godine.

Marinko Čavara, predsjednik Kluba HDZ-a, kazao je kako ovo vrijeme traži odlučne poteze i nada se kako će biti izglasano nepovjerenje Vladi FBiH.

Mirsad Džonlagić, šef Kluba SBB-a, podsjetio je kako njegova stranka ni ovoj vladi nije dala podršku kada je ona konstituisana.

"Tokom proteklog perioda, kritizirali smo mnogobrojna ministarstva zbog nepravilnosti u radu. Zbog želje da što prije dođemo u poziciju da promijenimo tešku situaciju u kojoj se nalazi FBiH, nadam se da će naš današnji zahtjev biti usvojen i da će to biti prvi korak ka boljoj situaciji", kazao je Džonlagić.

U nastavku sjednice, premijer FBiH Nermin Nikšić, kazao je kako je najveći dio vremena u protekle dvije godine, izuzevši posljednjih osam mjeseci, Vlada FBiH radila kao tim. Međutim, sastav vlade koju on vodi više ne odgovara sastavu parlamentarne većine unutar Parlamenta FBiH.

"Nema potrebne većine za usvajanje reformskih zakona. Vlada nema kapacitet za donošenje bitnih odluka. To se oslikava najbolje u brojnim imenovanjima. Zbog svega toga postoje problemi u funkcionisanju privrednih društava koja su u većinskom vlasništvu FBiH. Ovo može imati teške posljedice", kazao je Nikšić.

Premijer FBiH rješenje novonastale situacije vidi upravo u izglasavanju nepovjerenja Vladi na čijem se čelu nalazi. Nikšić se također zahvalio svim ministrima na saradnji.