BiH
0

Premijer Branković zatražio odgađanje parlamentarne rasprave o gradnji elektrana u FBiH

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković zatražio je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu odgađanje najavljene poslaničke rasprave o prijedlogu odluke Vlade FBiH koji se odnosi na namjeravano uvođenje stranih strateških partnera u posao gradnje novih hidroelektrana i termoelektrana u Federaciji BiH.

"Vlada FBiH je zaključila da se izabere međunarodna konsultantska kuća koja bi izvršila ocjenu referentnosti i sposobnosti potencijalnih strateških partnera. Nakon ove ocjene, poslanici bi imali bolje polazne osnove za kvalitetniju raspravu, a i čitav proces bio bi transparentniji. Zato tražim da se ova tačka dnevnog reda odgodi», rekao je premijer.

U Predstavničkom domu trenutno je u toku rasprava o tome da li ovaj premijerov zahtjev prihvatiti ili ne. Nakon rasprave, o tome će biti odlučeno glasanjem.

Dokument o kojem premijer traži odgađanje izjašnjavanja u Parlamentu dostavljen je mnogo ranije poslanicima i naslovljen je kao Prijedlog odluke o izboru strateških partnera za pripremu gradnje, izgradnju i korišćenje novih elektroenergetskih objekata u FBiH.

U njemu Vlada najavljuje gradnju četiriju hidroelektrana i četiriju termoelektrana u FBiH uz obrazloženje da je riječ o vanredno važnom i plodonosnom projektu koji će između ostalog riješiti dugogodišnje egzistencijalne probleme rudnika.

Vlada, naime, predviđa i pripajanje rudnika elektroprivrednim preduzećima u FBiH.

Predviđena je izgradnja hidroelektrana Ustikolina, Vranduk, Unac i Vrilo te četiri nova termoenergetska objekta.

Kao budući strateški partneri Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Javnom preduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar spominje se Konzorcij APET Grupa iz Austrije (Austrian Power and Environment Technology GmbH) kao potencijalni strateški partner Elektroprivredi u Sarajevu za pripremu, izgradnju i korišćenje budućih hidroelektrana Ustikolina i Vranduk. Ovaj konzorcij je predviđeni partner i mostarskoj Elektroprivredi u najavljenoj gradnji i korišćenju objekata HE Vrilo i kompleksa rudnici i termoelektrane (RiTE) Kongora.

Njemačka kompanija EnBW, Energie Baden-Wurttemberg AG planirani je partner za gradnju novog bloka u tuzlanskoj termoelektrani, za kompleks rudnici i termoelektrana Bugojno, kao i za buduću hidroelektranu Unac (ranije Rmanj Manastir), a Konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa iz Kazahstana za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje buduće termoelektrane Kakanj. Federalna vlada naročito ističe da bi se buduće strateško partnerstvo zasnivalo na proizvodu, a ne na vlasništvu, jer bi Federacija, prema Vladinim tvrdnjama, ostala vlasnik resursa. Projekt podržavaju i sindikati rudara koji također prisustvuju današnjoj sjednici u Parlamentu.

Zapažen je i veći medijski interes za ovaj segment sjednice na kojoj su nešto prije toga odbijene Vladine predlagane izmjene aktuelnog federalnog Zakona o privatizaciji i mjere opozicije za ozdravljenje privatizacijskog procesa u FBiH.