BiH
0

Premijer Branković s delegacijom "Merhameta"

FENA
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i učenica iz Sarajeva Azra Numanović, koja danas u okviru projekta Vlade i NVO "Djeca stubovi svijeta" obavlja dužnost premijera, razgovarali su s delegacijom Humanitarne organizacije "Merhamet" predvođenom njenim predsjednikom Hajrudinom Šahićem.

Današnjem sastanku prisustvovao je i savjetnik za kulturu i sport u Vladi FBiH Timur Numić, saopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Hajrudin Šahić je istaknuo da je u ovogodišnjem ambicioznom programu rada organizacije planiran prihod od 15 miliona KM (za 1,5 miliona veći od prošlogodišnjeg) koje će se utrošiti u niz dobrotvornih akcija.

Od ukupnog budžeta 60 posto iznosa bit će plasirano kao pomoć povratnicima u RS za rad ambulanti, javnih kuhinja, stipendiranje nadarenih učenika i studenata te druge aktivnosti.

Među problemima koji prate rad ove organizacije su i nedostatak lijekova za ambulante u RS-u, izostanak budžetske podrške Vlade RS-a te nedovoljno razumijevanje za "Merhametove" akcije u nadležnim institucijama na svim nivoima.

Premijer Branković podržao je programe ovog humanitarnog društva s dugom tradicijom, istaknuvši da se treba napraviti tijesna koordinacija između vladinih institucija te svih humanitarnih društava i organizacija kako bi pomoć ljudima u nevolji bila efikasnija.

Premijer je također naglasio potrebu da koordinaciono tijelo svih reprezentativnih humanitarnih organizacija jedinstveno nastupa prema Vladi FBiH radi budžetskog pozicioniranja te osiguranja pomoći i podrške za rad u narednom periodu.

Gostujuća "premijerka" Azra Numanović sa zanimanjem je pratila svoj prvi sastanak u Vladi FBiH te izrazila zadovoljstvo programima "Merhameta" za stipendiranje 350 nadarenih učenika i studenata, posebno onih u Srebrenici, navodi se u saopćenju.