Preokrenuli trend pada
30

Prema izvještaju UN-a uzgoj opijuma u Mijanmaru pod vojnom upravom porastao za 33 posto

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Uzgoj opijuma u Mijanmaru pod vojnom upravom porastao je za 33 posto prošle godine, preokrenuvši šestogodišnji trend pada u toj zemlji razdiranoj sukobima, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija u četvrtak.

Rast je "direktno povezan" s političkim i ekonomskim previranjima u Mijanmaru otkako je vojska preuzela vlast pučem prije skoro dvije godine, saopćio je službenik Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

"Ekonomski, sigurnosni i upravni poremećaji koji su uslijedili nakon vojnog preuzimanja vlasti u februaru 2021. umnožili su se, a farmeri u udaljenim područjima često podložnim sukobima. nisu imali drugog izbora osim da se vrate na uzgoj opijuma", izjavio je Jeremy Douglas, regionalni predstavnik UNODC-a.

Glasnogovornik hunte nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Ekonomija Mjanmara u padu je od državnog udara, uz pad valute kijata u odnosu na dolar, a cijene hrane i goriva rastu.

"Bez alternativa i ekonomske stabilnosti vjerovatno će se uzgoj i proizvodnja opijuma nastaviti da šire", upozorio je menadžer UNODC-a u Mijanmaru Benedict Hofmann.

Obradiva površina se 2022. godine povećala za trećinu na 40.100 hektara, dok je prosječni procijenjeni prinos porastao za 41 posto na skoro 20 kilograma po hektaru, što je najveća vrijednost otkako je UNODC počeo da vodi evidenciju 2002. godine, navodi se u izvještaju.

Istočna mijanmarska savezna država Shan, koja se graniči s Kinom, Tajlandom i Laosom, zabilježila je najveći porast uzgoja, od 39 posto.

Izvještaj za 2021. prvenstveno je koristio satelitske podatke za određivanje obrađenih površina.

Vrijednost opijuma koji se godišnje proizvodi u Mijanmaru može doseći i do dvije milijarde dolara, pri čemu se veći dio droge krijumčari u susjedne zemlje i dalje na globalno tržište, dodaje se u izvještaju, prenosi Reuters.