BiH
0

Prekinuto dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta BiH

FENA
Predstavnički dom državnog parlamenta prekinuo je u poslijepodnevnim satima dvodnevno zasjedanje, nakon što je okončao raspravu o Informaciji o realizaciji zaključaka ovog doma od 7. marta ove godine o Mapi puta za povratak građana BiH zatočenih u Gvantanamu.

Informaciju je na zahtjev Kluba poslanika SDP-a BiH prezentirao u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarik Sadović.

On je ustvrdio da BiH do danas nije provela odluku Doma za ljudska prava iz 2002. godine, kojom se nalaže da država od vlasti SAD-a zatraži garancije da članovima tzv. alžirske grupe neće biti izrečena smrtna kazna, te da neće biti podvrgnuti mučenjima i nehumanom postupanju.

Sadović je poslanike obavjestio o zaključcima Vijeća ministara BiH sa nedavno održane sjednice kojima se zadužuje MVPBiH da Vladi SAD-a uputi pismo kojim će zatražiti spomenute garancije.

Također, zaduženo je Ministarstvo pravde da zajedno sa ministarstvima vanjskih poslova i ljudskih prava i izbjeglica rade na realizaciji zaključaka Vijeća ministara BiH u vezi izrade i realizaciju Mape puta povratka ovih građana iz zatvora Gvantanamo.

Ministar Sadović nije mogao kazati da li su pripadnici tzv. alžirske grupe bili predmetom procesa revizije državljanstava koju je obavila Komisija za reviziju.

Danas prekinuta sjednica Predstavničkog doma BiH bit će nastavlejna početkom septembra.