Sarajevo
0

Prekinuta zajednička sjednica oba doma PSBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Zajednička sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH na kojoj su trebali biti razmatrani: Prvi kvartalni pregled realizacije aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH; Izvještaj o stanju provođenja Privremenog sporazuma i SSP-a te Razrada Akcionog plana za provođenje Privremenog sporazuma i SSP-a prekinuta je na početku diskusije.

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić informirao poslanike i delegate da je završen i polugodišnji izvještaj koji će Vijeće ministara uskoro razmatrati, zaključeno je da se sjednica prekine dok Parlamentu ne bude dostavljen taj izvještaj.

Predsjedavajući Špirić je nakon sjednice kazao novinarima da je danas Parlament imao tematsku sjednicu posvećenu Evropskom partnerstvu i Akcionom planu iz Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Dakle, to je izvještaj koji je Vijeće ministara proslijedilo Parlamentu u martu, Zajednička komisija je raspravljala o tome u aprilu, a danas smo u julu kada mi već imamo završen polugodišnji izvještaj u kojem je konstatovano šta je još urađeno“, kazao je Špirić.

Cilj je, dodao je on, da imamo jednu zrelu raspravu i da vidimo šta je to još ostalo kako bi smo mogli sustići vrijeme vezano za ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

„Dosta je stvari urađeno, ostale su još samo dvije otvorene tačke za koje ja znam i onda imamo razloga da zamolimo Brisel, ali da bi smo išli prema Briselu mislim da treba nivo obeshrabrujućih rasprava u ovoj zemlji, da stane. Moramo da šaljemo nešto snažnije poruke da smo spremni da učinimo sve da bi smo sustigli vrijeme i da 1. januara 2010. godine obezbijedimo bezvizni režim za građane ove zemlje“, kazao je Špirić.

Na pitanje da li je to realno, odgovorio je: „Ako uradimo sve ono što se očekuje iz Mape puta od BiH i uvjerimo naše sagovornike u Briselu, ja mislim da je realno“.

„Moram da kažem da je BiH kasnije dobila Mapu putu od zemalja koje su danas pozitivno akceptirane u izvještaju - dakle bezuslovno Makedonija, Srbija i Crna Gora sa nekim uslovima, Bosna i Hercegovina da ispuni uslove. Nema ništa logičnije nego da predano radimo, da ispunjavamo uslove iz Mape puta, a da se kanimo jalovih rasprava i optužbi unutar BiH“, kazao je Špirić.

Mislim, dodao je on, da ćemo ispuniti uslove iz Mape puta.

„Ja sam optimista“, zaključio je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Beriz Belkić je nakon sjednice rekao novinarima da su se na kraju poslanici i svi prisutni suočili s činjenicom da raspravljaju o kvartalnom izvještaju koji je na neki način već zastario.

„Uz obećanje predsjedavjućeg Vijeća ministara da će u ovih par dana dostaviti ažuran polugodišnji izvještaj, pokušat ćemo na zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH 24. jula, kada će se Parlamentu obratiti Oli Rehn, sastaviti i naše informacije, čuti njegovo mišljenje, šta je ključno što nismo uradili“, kazao je Belkić dodajući da svi znaju šta je čija obaveza.