BiH
2

Prekinuta vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je danas zbog nedostatka kvoruma već kod treće tačke dnevnog reda.

Predsjedavajući Tomislav Martinović izjavio je novinarima da danas neće biti ni nastavka ranije započete 28. redovne sjednice Doma, koji je trebao da bude održan po završetku vanrednog zasjedanja.

U trenutku prekida, kod rasprave o dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (predlagač Jasenko Selimović, poslanik u Predstavničkom domu), u skupštinskoj sali je bilo 28 degelata, a neophodni kvorum je 31, rekao je Martinović.

Da li je ovo kraj zasjedanja Doma naroda u aktuelnom mandatu jer se bliže opći izbori u Bosni i Hercegovini, Martinović nije želio prejudicirati već je kazao da će još zasjedati Kolegij Doma i da će javnost biti informirana o njegovim odlukama.

Delegat Zoran Jovanović smatra da je do prekida došlo namjerno i da iza toga stoji „aktuelna vlast“. Ovaj Tuzlak je rekao da će povodom toga održati pres-konferenciju u njegovom gradu.

"I ranije je mnogo puta bilo situacija da u trenutku rasprave o nekom aktu nema kvoruma (za glasanje), ali na glasanje dođe dovoljan broj poslanika u skupštinsku salu", kazao je Jovanović novinarima.

Po njegovim riječima, ovog puta namjerno nije sačekano da kvorum dođe u salu a pravi uzrok prekida krije se u tome što „aktuelnoj vlasti“ danas zapravo nije bilo u interesu da se stigne do nastavka redovne sjednice jer su u dnevnom redu bile izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca, predložene iz delegatskog kluba hrvatskog naroda.

Tim izmjenama je, naglašava Jovanović, trebalo vratiti na staro nelegalno umanjena primanja nekima od branilaca.

Prije prekida, u fokusu rasprave bila je također boračka problematika, tačnije resorni federalni ministar Zukan Helez.

Formalno, na dnevnom redu je bila provedba zaključaka donesenih na jednoj od tematskih sjednica Doma po razmatranju stanja boračke populacije, s analizom primjene Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za period juli 2010. - 31. mart 2014. godine.

Izvještaj Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbramebnooslobodilačkog rata o planu provedbe tih zaključaka nije dobio većinu glasova.

U toku rasprave, pojedinci iz delegatskog i bošnjačkog kluba naroda govorili su protiv rada ministra Heleza u procesu koji je obilježio njegov mandat - reviziji korisnika boračkih prava, koju je on pokrenuo s obrazloženjem da nelegalni korisnici treba da izgube boračke naknade da bi ih legalni, ne samo zadržali nego imali i više.

Diskutanti protivnici Helezovog rada su kazali da je ministar stvorio haos u procesu revizije, da rezultata nema, te da je s više pogrešnih koraka stavio u drugi plan hrvatske branitelje.

Delegat iz reda ostalih naroda Aner Žuljević je u pojedinim momentima tražio od predsjedavajućeg Martinovića da prekine neke diskutante poput Tomislava Mandića koji je u jednom trenutku rekao da ministar Helez „laže“.

Enisa Teskeredžić iz Helezovog ministarstva, odgovarajući na sjednici na pojedine tvrdnje, demantirala je da u reviziji korisnika boračkih prava nije ništa učinjeno te dodala da je u pripremi zakon o demobiliziranim borcima, tačnje da je njegov tekst već urađen te upućen na mišljenja Uredu za zakonodavstvo, ministarstvima i drugim subjektima.

Što se tiče tima iz boračkih redova koji saučestvuje u izradi zakona, za koji je delegat Ivo Tadić prigovorio da je samo bošnjačkog nacionalnog sastava, Teskeredžić je odgovorila da su vrata resornog ministarstva otvorena za sva boračka udruženja.

Protivnici Helezovog rada su, pak, rekli da Teskeredžić nije osoba koja može da odgovara parlamentarcima na pitanja vezanim za ministrove radnje.