BiH
0

Prekinuta sjednica Skupštine KS, nastavak u novoj godini

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Današnja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS), nakon cjelodnevne rasprave o nekoliko zakonskih rješenja prekinuta je, a predsjedavajuća Skupštine Mirjana Malić kazala je da će o nastavku sjednice zastupnici biti blagovremeno obaviješteni.

Prije kraja sjednice usvojen je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, kojim se uređuju plaće i naknade izabranih dužnosnika, nosioca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti.

Ministrica pravde i uprave KS-a Dijana Tabori kazala je zastupnicima da je Zakon trebalo donijeti kako bi se usaglasio sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac upozorio je da pored ovog Zakona trebalo usaglasati mnoge druge zakone s federalnim zakonom te da ovaj nije bio prioritetan.

Zastupnici su upozoravali i da bi donošenjem ovog zakona Kanton mogao pretrpjeti nove tužbe budžetskih korisnika ukoliko se zbog nedostatka finansija u budžetu ne budu usaglašavala visina osnovice, a već postoje brojne tužbe koje će Kanton morati novčano nadoknaditi.

Skupština Kantona Sarajevo trebala bi u nastavku ove sjednice, poslije novogodišnjih praznika, da se izjasni o razrješavanju i imenovanju predsjednika i članova Skupština 14 javnih kantonalnih preduzeća.