Federalni parlament
0

Prekinuta sjednica Doma naroda

FENA
Današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu prekinuta je nešto poslije 17 sati bez izjašnjavanja delegata o razmatranim tačkama dnevnog reda.

Prema obrazloženju predsjedavajućeg Doma Stjepana Krešića, od 17.30 sati zauzeta je sala u poslovnom centru UNITIC u kojem je zasjedanje održano kao u zamjenskom prostoru jer je u toku renoviranje sale u zgradi Federalnog parlamenta.

Delegati treba da se isjasne o razmotrenim tačkama dnevnog reda u nastavku sjednice.

Oni su danas samo obavili raspravu o odluci predloženoj iz Federalne vlade koja se odnosi na utvrđivanje osnovnog paketa zdravstvenih prava u Federaciji BiH. Predstavnički dom je odobrio ovu odluku u prvoj polovini januara ove godine. Odlukom se utvrđuje minimalan obim prava obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana ali i neosigurana lica. To su prava na primarnu, specijalističko-konsultativnu i bolčničku zaštitu, naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, prava na lijekove utvrđene Odlukom o Listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja i Naredbom o Listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret fonda solidarnosti Federacije BiH, zatim o pravu osiguranika na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i korištenje stomatološko-protetskih nadomjestaka saglasno utvrđenoj listi.

Odlukom se ova prava osiguravaju po jednakim uvjetima za osiguranike na teritoriji Federacije BiH saglasno zakonima i drugim propisima.

Kao izuzetak se predviđa utvrđivanje paketa zdravstvenih prava za neosigurane osobe, državljane BiH s prebivalištem na teritoriji Federacije BiH.

Regulirano je također pravo kantona da mogu utvrditi veći obim osnovnog paketa zdravstvenih prava ako za to osiguraju novac.

U nastavku sjednice delegati će se izjasniti i o strateškom planu, predviđenom također iz Federalne vlade, koja se odnosi na razvoj entitetskog energetskog sektora. O tome je danas tek otvorena rasprava prije prekida sjednice.

Za razilku od ovih akata, Dom naroda se danas izjasnio i većinom glasova nakon rasprave odobrio izmjene koje Vlada predlaže u Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Da bi stupile na snagu, izmjene treba da odobri i Predstavnički dom, a suština im je u sužavanju broja korisnika iz grupe takozvanih neratnih ivalida kojima iz federalnog budžeta Vlada finansira invalidnine.

Naime, ako to odobri Parlament, Vlada će zadržati obavezu finansiranja ovih prava samo stopostotnim i devedesetpostotnim neratnim invalidima, a brigu o korisnicima s manjim procentima invalidnosti treba da preuzmu kantoni i općine.

  • Želimo se fokusirati na najteže kategorije invalida, poručili su Vladini dužnosnici uz objašnjenje da bi implementacija Zakona sa sadašnjim obavezama iziskivala oko pola milijarde KM do kraja godine, što je blizu trećine federalnog budžeta.

  • Ukoliko izmjene budu odobrene u oba doma Federalnog parlamenta, za godišnju implementaciju izmijenjenog zakona Vladi će trebati oko 106 miliona KM, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Datum nastavka današnje sjednice, u kojem će se delegati izjasniti i o izmjenama Zakona o državljanstvu FBiH, bit će naknadno utvrđen.