BiH
104

Pregled odbrane BiH: Smanjuje se broj vojnika i perspektivnih vojnih lokacija?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedništvo BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo je smjernice za nastavak i završetak izrade dokumenta "Pregled odbrane". Još uvijek ostaje nepoznato da li je ovim dokumentom predviđeno smanjenje broja vojnika za oko 700 i broja perspektivnih vojnih lokacija sa 63 na oko 55.

Delegacija NATO-a već izvjesno vrijeme posebno je zainteresovana za izradu "Pregleda odbrane" kojim se osigurava kontinuitet napora u tranziciji sa postojećeg stanja odbrane prema efikasnijem odbrambenom sistemu. Ovaj dokument usmjeravajućeg je karaktera za dugoročne planove razvoja i modernizacije Oružanih snaga u BiH.

I ovo pitanje postalo je predmet spekulacija u BiH pa se tako već početkom ove godine počelo spekulisati kako se tim dokumentom planira reorganizacija Oružanih snaga i smanjenje broja pripadnika sa deset na sedam hiljada. Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izjavio je ranije da je ovakav prijedlog neprihvatljiv.

Ipak članovi Predsjedništva BiH postigli su dogovor, a kako je danas izjavio Dragan Čović to se moglo dogoditi i prije tri mjeseca te da bi BiH vjerovatno imala pozitivan odgovor na aktivaciju MAP-a.

Kako nezvanično saznajemo novim dogovorom predviđeno je da se smanji broj vojnika za otprilike 700 kao i broj perspektivnih vojnih lokacija sa 63 na oko 55. Ovim povodom kontaktirali smo Ministarstvo odbrane BiH koje nije željelo ni potvrditi ni demantovati ove navode.

Istakli su kako dokument treba biti završen do 30. novembra 2016. godine, a usvojene smjernice predviđaju pojednostavljenja u logistici i strukturi Oružanih snaga BiH.

"Dokument Pregled odbrane će sadržavati viziju razvoja Oružanih snaga BiH, smjernice za transformaciju i modernizaciju OS BiH za period od 2016-2026. godine, kao i mehanizme koji će Oružane snage BiH učiniti još više interoperabilnim sa NATO-om, a značajan je u kontekstu kredibilnosti i daljnjeg napretka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH", rečeno nam je u Ministarstvu odbrane BiH.