BiH
0

Predstavnički dom PSBiH obavio raspravu o Prijedlogu zakona o sportu u BiH

FENA
Predstavnički dom PSBiH je danas u Sarajevu obavio raspravu u drugom čitanju o prijedlogu Zakona o sportu u BiH.

Izjašnjavanje o predloženom zakonu uslijedit će nakon što poslanici obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

To je u skladu s novim odredbama Poslovnika koje su se počele primjenjivati od današnje sjednice, a prema kojima će se glasati nakon obavljene rasprave o svim tačkama dnevnog reda.

Da bi se uredila oblast sporta u BiH i unaprijedilo sadašnje stanje potrebno je donijeti zakon o sportu u BiH kojim se sport u BiH organizira na decentraliziran način s utvrđenim pravima i nadležnostima BiH, RS-a, FBiH, Brčko Distrikta BiH i drugih nivoa administrativnog organiziranja.

Cilj predloženog zakona je da se utvrde pravila i nadležnosti u oblasti sporta na nivou BiH, ali da se ne naruše ustavna prava i obaveze entiteta i drugih nivoa administrativnog organiziranja za reguliranje pitanja iz oblasti sporta na tim nivoima.

Predloženim zakonskim rješenjem se definira Vijeće za sport BiH kao najviše savjetodavno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou BiH te osniva agencija za antidoping kontrolu.

Nakon obavljene rasprave o svim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjasniti o amandmanima na predloženi Zakon o sportu u BiH kao i o cjelokupnom zakonu.

U toku je rasprava u prvom čitanju o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona u BiH.