U pratnji policije
152

Predstavnici vlasti RS-a obilježili dan pogibije vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni"

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Porodice stradalih vojnika skupa s grupom predstavnika vlasti Republike Srpske danas su u Tuzli obilježili 15. maj 1992. godine. Tom prilikom su obavili šetnju i položili cvijeće, dok će naknadno biti služen parastos u Bijeljini.
Prije tačno 31 godinu odvila se bitka na Brčanskoj Malti, odnosno događaja koji je poznat kao "Tuzlanska kolona". Kroz njega su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili agresorski napad, odbranivši grad od okupacije.

I ove godine u Tuzlu je stigla grupa osoba iz Republike Srpske, odnosno preživjeli učesnici događaja, članovi porodica stradalih vojnika i predstavnici entitetske vlasti.

Oni su u u pratnji policije, u naselju Brčanska Malta, tačnije u ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine, održali šetnju i polaganje cvijeća. I ovoga puta su ponovili da su 15. maja 1992. stradali nevini pripadnici Jugoslavenske narodne armije.

Miodrag Stojanović rođen je u Tuzli, a kako kaže, radio je u kasarni u tom gradu. Kao pripadnik JNA učestvovao je u Tuzlanskoj koloni.

"Tu večer je bio dogovoren naš izlazak u Požarnicu, mirno bez ikakvih sukoba. Ne znam po kojim motivima je napadnuta kolona na raskrsnici na Brčanskoj Malti. Tu sam bio ranjen, a nakon toga i zarobljen. Mislim da ovaj predmet još uvijek nije dobio sudski epilog zbog politike, neko nekoga štiti sve vrijeme", kazao je Stojanović, koji je dva puta bio saslušavan u svojstvu svjedoka događaja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić navodi da događaj iz 15. maja 1992. predstavlja zločin bez kazne.

"Ovo je zločin bez presedana jer na dogovoreno primirje i povlačenje vojske JNA iz Tuzle, ona je napadnuta i ubijena. Žrtve, odnosno porodice poginulih i ranjenih čekaju pravdu i ovaj kao i prethodni zločin koji je vrlo sličan ovome, a to je Dobrovoljačka ulica, su ostali bez sudskog epiloga. Porodice čekaju pravdu, a našim saborcima neka je vječna slava i laka crna zemlja", izjavio je Egić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Petko Rankić, također je prisustvovao današnjem obilježavanju dana pogibije vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

"Srbin ako se slučajno negdje zadesio na nekom zločinu dobili smo po 15 ili 20 godina. Ovdje znamo da je nalogodavac bio tadašnji načelnik općine i ljudi koji su u Beogradu dobili oslobađajuće presude. Mi samo tražimo pravdu, da ona bude ista prema svima, odnosno Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, ukoliko želimo zajednički život. BiH ovakva kakva jeste je neodrživa", tvrdi Rankić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Nakon povratka iz Tuzle, u 12 sati i 30 minuta će uslijediti održavanje parastosa kod spomen-kosturnice, uz polaganje vijenaca i cvijećana Gradskom groblju u Pučilama.