U pratnji policije
705

Predstavnici iz RS-a obilježili dan pogibije vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Šetnjom, polaganjem cvijeća i služenjem parastosa, porodice stradalih vojnika skupa s grupom predstavnika vlasti Republike Srpske danas su u Tuzli obilježili 15. maj 1992. godine. Tog dana su, kako tvrde, stradali nevini pripadnici Jugoslavenske narodne armije.

Ove nedjelje navršava se punih 30 godina od bitke na Brčanskoj Malti, događaja koji je poznat kao "Tuzlanska kolona", a kroz koji su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili agresorski napad, odbranivši grad od okupacije.

Za razliku od ranijih nekoliko godina, ovog 15. maja u Tuzlu su stigli i preživjeli učesnici događaja iz Republike Srpske, predstavnici tamošnje vlasti te članovi porodica stradalih vojnika.

Oni su u ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja se i nalazi u naselju Brčanska Malta, upriličili šetnju i polaganje cvijeća, ustvrdivši ponovo da su 15. maja 1992. stradali nevini pripadnici Jugoslavenske narodne armije.

"Brčanska Malta je mjesto zločina na kojem su ubijena 54 nedužna vojnika, a ranjeno je njih više od 70. Mi ovdje ne dolazimo u ime provokacija, samo želimo na ovom svetom mjestu zapaliti svijeće i položiti cvijeće za sve one koji su ovdje stradali", kazao je jedan od učesnika Tuzlanske kolone koji je prisustvovao pomenu u gradu soli Radojica Ilić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Miunović također je prisustvovao događaju u Tuzli, a kako je kazao za sve ono što se desilo 15. maja 1992. godine niko nije odgovarao.

"Međunarodno ratno pravo ima svoje standarde, postoji Ženevska konvencija pa čak i u čitavoj historiji ljudskog društva postojalo je običajno ratno pravo sa časti, riječi i pridžravanja dogovorenog. Ovdje su pogaženi svi običaji ratovanja jer je kolona napadnuta", strana je priče ministra Milunovića.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Učesnici ove šetnje organizovano su u Tuzlu stigli iz Bijeljine, a cijeli događaj pratile su jake policijske snage Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nakon odavanja počasti, učesnici su krenuli put Bijeljine, gdje će na gradskom groblju Pučile, kod spomen-kosturnice biti također služen parastos, uz polaganje vijenaca i cvijeća.