FPN
0

Predstavljena zbirka eseja "De Profundis Clamavi"

FENA
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Zbirka eseja "De profundis clamavi" ("Iz dubine vičem") studenata master studija Odsjeka za komunikologiju Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu, koja je rezultat tromjesečnog rada, predstavljena je danas na toj visokoškolskoj instituciji.

Knjigom je obuhvaćeno šest tema 21 studenta koji su radili u šest grupa. Šta su to Istok i Zapad, teorije zavjere, lijenost uma, te porodica i rasa, samo su neke od šarolike lepeze obrađenih tema. Bosna i Hercegovina pri tome je u fokusu svih tekstova.

Nastavnica predmeta "Uređivačka i programska politika mas-medija", u okviru kojeg su eseji pisani, Fahira Fejzić-Čengić istaknula je Feni da tekstovi predstavljaju zapravo vježbe iz novinarske prakse, shodno nastavi koju su studenti slušali na tom predmetu.

Kao osnovni cilj projekta podvukla je buđenje kod mladih ljudi ne samo zaljubljenosti u novinarstvo i temeljnu informativu već postavljanja kritičkog mišljenja o svemu oko sebe.

"Studenti su zbirku napravili u formi časopisa, a uvjet je bio 40 izvora minimalno za svaki rad. Oni su se ovdje informirali o mini verziji istraživačkog novinarstva. Također su shvatili da svi živimo jako površno te da čim se malo pokušaju odmaknuti od svega i postaviti dubinska pitanja, otvaraju im se čitavi svjetovi. To je radoznalost imanentna mladom čovjeku", kazala je ona.

Studente, autore eseja, pozdravio je i dekan FPN-a Mirko Pejanović, naglasivši da mladim ljudima pripadaju optimizam, borbenost i prvenstveno mašta.

Knjigu je nazvao evaluacijom dosadašnjeg rada, pohvalivši metod kojim su studenti sami sebe okušali u stvaralaštvu.

"Pisanja nema bez zrelog znanja i kritičkog pogleda na društvo i svijet. Mi smo duh akademizma – težimo najvećim znanjima i slobodama, ali i odgovornosti", kazao je on.