Sarajevo
1.5k

Predstavljena Koalicija "Država": Odgovor na Vučićev "srpski svet" i Milanovićevu jalijašku priču

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavljanje koalicije (Foto: D. S./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu predstavljena nova Koalicija "Država". U toj koaliciji nalaze se Platforma za progres, Nezavisni blok, Pokret Red i Posavska stranka i grupa nezavisnih zastupnika iz Federalnog parlamenta.

Kako je u svom obraćanju rekao lider Nezavisnog bloka Senad Šepić, ova koalicija je novost u Bosni i Hercegovini.

"S obzirom na to u kako teškom političkom momentu se nalazi država, mi u Nezavisnom bloku nismo dvojili ni trenutka. Velikodržavni projekti koji imaju aspiracije na BiH i dalje su živi. Ova koalicija je odgovor na Vučićev "Srpski svet" i jalijašku Milanovićevu priču", rekao je Šepić.

Nakon toga Šepić je predložio lidera Platforme za progres Mirsada Hadžikadića kao kanidata ove koalicije za člana Predsjedništva BiH.

"Samo novi ljudi mogu donijeti promjene. Naša platforma je znanje i nauka. Vjerujemo u uspješnu državu koja je privlačna za sve. Danas ovoj zemlji i svim njenim ljudima treba novi zamah.", zaključio je Šepić u svom obraćanju.

"U ime NB iskazujem apsolutnu posvećenost novoj koaliciji", dodao je Šepić.

Ninoslav Sušilović poručio je da BiH treba novi zamah, ekonomski prosperitet i funkcionalno društvo i državu BiH, ali i jasan odgovor na negativne politike Zagreba i Beograda prema Sarajevu.


Nezavisni zastupnik Adis Arapović u svom je obraćanju istakao značaj formiranja ove koalicije

"Sloboda, pravednost i dostojanstvo je naš moto. Želimo vratiti autoritet, kredibilitet i dignitet institucijama države. Okrenuti smo budućnosti i progresu. Znanje je najsnažnije oruđe svake nacije, a poštenje je cement koje će graditi ovu državu. Sve je to naša odgovornost", istakao je Arapović.

Lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić u svom je obraćanju rekao da su jedni od ciljeva programskog djelovanja nove koalicije, principijelno ponašanje i dijaspora.

"Prvi princip je država. To je posebno važno danas kada je BiH pod udarom onih koji nam uzimaju zajedničku budućnost. Država je osnov za rješavanje problema i građana i naroda", rekao je Hadžikadić.

Zaključio je da je životni standard za većinu građana BiH ugrožen, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i da tome treba stati ukraj.