Dom vojske u Sarajevu
0

Predstavljena knjiga "Rat u Bosanskoj Posavini 1992."

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Knjiga "Rat u Bosanskoj Posavini 1992.", autora Jerka Zovaka predstavljena je u ponedjeljak navečer u Domu vojske u Sarajevu.

Autor kaže da je ovom knjigom želio pokazati kako je došlo do rata u Posavini, zašto je do toga došlo i koje su posljedice.

"Rat u Bosanskoj Posavini je posljedica dogovora Srbije i Hrvatske da BiH podijele teritorijalno po nacionalnom principu, muslimanima iza leđa. Tako su željeli imati cjelovitu teritoriju. Domaće stanovništvo to nije dopustilo. Nastao je krvavi rat u kojem su Posavljaci izgubili 2.000 boraca, 8.000 je ranjeno, a 100.000 ljudi se iselilo s tog područja", kazao je Zovak.

Zadovoljstvo zbog objavljivanja knjige izrazio je jedan od promotor, general Stjepan Šiber koji je naglasio da je "siguran sam da će nakon izlaska ove knjige, mnogi pisati o njoj".

Autor Jerko Zovak, dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine. Na osobni zahtjev, 1994. godine, razvojačen je u činu natporučnika. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. - 1992. i Redom hrvatskog pletera. Umirovljen je u martu 2006. zbog stradanja u ratu i oboljenja u miru.

Izdavač knjige je IK Posavska Hrvatska i Grad Slavonski Brod u suradnji s Hrvatskim narodnim vijećem BiH, a prije zvaničnog predstavljanja knjige prikazan je prigodan dokumentarni film.