BiH
0

Predstavljena knjiga "Medijska kultura u BiH"

FENA
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Knjiga "Medijska kultura u Bosni i Hercegovini" autorice prof. dr. Fahire Fejzić-Čengić predstavljena je večeras u Sarajevu.

O ovoj svojevrsnoj naučnoj studiji, u kojoj je na inovativan način i bez predrasuda elaboriran odnos medijske kulture i društva, govorili su prof. dr. Jelenka Voćkić-Avdagić, prof. dr. Senadin Lavić i književnik Hadžem Hajdarević.

Istaknuli su kako djelo reflektira novi pristup sferi privatnog i javnog te pojedinačnog i općeg putem analize savremenog javnog i medijskog diskursa.

Autorica, kako je rečeno, ne pristaje na trend u kojem mediji kreiraju stvarnost, umjesto da je prezentiraju, i ne miri se sa situacijom u kojoj se relativiziraju sve društvene vrijednosti, odnosno sve prisutnijom manipulacijom koju u odsustvu principa odgovornosti produciraju tzv. mas-mediji.

Prema mišljenju promotora, knjiga nudi novi pristup valoriziranju globalizacijskih tendencija po kojima se ono što nije objavljeno nije ni dogodilo te daje šansu novom sagledavanju složenih odnosa koji karakteriziraju sferu komunikologije.

Knjiga "Medijska kultura u BiH" nedavno je objavljena u Izdavačkoj kući Connectum Sarajevo.

Autorica knjige Fahira Fejzić-Čengić je profesorica komunikologije i komunikoloških disciplina na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.