Sarajevo
230

Predstavljen izgled spomen-ploče koja će biti postavljenja u čast ubijenih doktorica Alme i Azre

S. Š.
Spomen-ploča će biti postavljena na mjestu nesreće
Spomen-ploča će biti postavljena na mjestu nesreće
Na mjestu tragično nastradalih mladih doktorica u Sarajevu, na Marijin Dvoru, bit će podignuta spomen-ploča u njihovu čast i sjećanje, a o tome će danas razmatrati Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Spomen-ploča se postavlja na fasadi objekta Marijin Dvoru, ulica Dolina, Općina Centar, a prema idejnom rješenju koji je sastavni dio ove odluke.

Prema ranijoj odluci Grada Sarajeva, grad će poduzeti sve aktivnosti na postavljanju spomen-ploče i budućeg održavanja. Također, finansiranje izrade i postavljanje spomen-ploče snosi Grad Sarajevo.

Podsjetit ćemo, 26. maja ove godine došlo je do teške saobraćajne nesreće koju je izazvao Armin Berberović koji je upravljao automobilom u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole. Tom prilikom, Azra Spahić je ubijena na mjestu, dok je Alma Suljić kasnije podlegla povredama.

Protiv Berberovića je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu, a on se trenutno nalazi u pritvoru.

"Grad Sarajevo planira postavljanje spomen-ploče koja ima za cilj da trajno sačuva uspomene na doktorice, spomen-ploča će buduće generacije trajno opominjati pomoći da shvate ozbiljnost saobraćajnih nesreća, kao i podsticati veću pažnju na bezbjednost u saobraćaju", navedi se u razlozima donošenja odluke o podizanju spomen-ploče na Marijin Dvoru.

Za realizaciju ove odluke predviđena su sredstva u Budžetu Grada Sarajeva za 2023. godinu.