Sarajevski centar
60

Predstavljen idejni projekt javne podzemne garaže na Marijin-Dvoru

Klix.ba
U Općini Centar Sarajevo je u srijedu, 14. marta 2018. godine, predstavljen idejni projekt buduće javne podzemne garaže na Bulevaru Franca Lehara i dogovorene dalje aktivnosti.

Nakon provedene tenderske procedure, Općina Centar je izradu ovog idejnog projekta povjerila Javnom preduzeću za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica čiji su projektanti prezentirali projekt načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću i saradnicima iz Službe za prostorno planiranje i komunalne poslove i drugih nadležnih službi. Ovoj prezentaciji je prisustvovao i vijećnik Općinskog vijeća Centar Anton Rajić.

"Riječ je o veoma značajnom i kompleksnom projektu na kojem radi Općina Centar, a koji je dobio podršku Općinskog vijeća Centar. Naime, u namjeri da se rješava problem saobraćaja u mirovanju u našem gradu i uvede više reda, posebno u središnjem dijelu, planirana je izgradnja podzemne garaže na Bulevaru Franca Lehara u okviru prostornog obuhvata koji tretiraju Izmjene i dopune Regulacionog plana Gradski centar 'Marijin Dvor'' – II faza. Planirano je da se javna podzemna garaža gradi na općinskoj parceli površine 3.212 m2 (koja bi ostala zelena odnosno parkovska površina i pješačka zona), da ima dvije podzemne etaže i kapacitet oko 260 parking mjesta. Studije izvodljivosti i opravdanosti ovog projekta pokazuju da je to investicija značajna za općinu Centar i grad Sarajevo, najviše sa aspekta povećanja parking kapaciteta kojih nedostaje u ovom dijelu grada, te da je društveno i ekonomski opravdana", stoji u saopćenju.

Prilikom današnje prezentacije idejnog projekta rečeno je da bi izgradnja ove podzemne garaže koštala oko 7,5 miliona konvertibilnih maraka. Predstavljene su i procjene ekonomske rentabilnosti u više varijanti iskorištenosti kapaciteta i ukazano na potrebu da se analiziraju svi mogući rizici. Također je bilo riječi i o mogućnostima za povećanje broja parking mjesta.

"Na kraju ovog sastanka, na prijedlog načelnika Ajnadžića, usvojeno je nekoliko zaključaka. Tako će tim nastaviti intenzivan rad na ovom projektu i pripremi potrebne odluke za Općinsko vijeće, nakon čega bi uslijedilo raspisivanje međunarodnog javnog poziva potencijalnim investitorima. Osim toga, bit će što prije izvršena detaljna geološka istraživanja na pomenutoj lokaciji, ali i na drugim lokacijama na području općine Centar gdje je planirana izgradnja podzemnih garaža. Zavisno od rezultata geoloških istraživanja na lokaciji na Bulevaru Franca Lehara potrebno je razmotriti mogućnosti za proširenje kapaciteta podzemne garaže. Također je zaključeno da se anketiraju građani koji stanuju u okolnim objektima kao i pravna lica o njihovoj zainteresiranosti za parking mjesta", navodi se u saopćenju.

Budući da je riječ o investiciji sa velikim finansijskim sredstvima, iz Općine Centar podsjećaju da je predloženo nekoliko mogućih modela realizacije, od toga da Općina samostalno finansira projekt pa do javno-privatnog partnerstva, ustupanja prava građenja i drugo.

"Dajući podršku planiranoj izgradnji javne podzemne garaže na Bulevaru Franca Lehara, Općinsko vijeće je na 17. redovnoj sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine dalo podršku općinskom načelniku da s tim u vezi poduzima dalje korake. Vijeće je donijelo i zaključak da, bez obzira na model finansiranja, Općina Centar mora ostati vlasnik zemljišta i objekta nakon određenog perioda korištenja", stoji u saopćenju.